Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

NATO pauž atbalstu Francijas militārajai operācijai Mali

NATO pirmdien paziņoja, ka atbalsta Francijas centienus novērst Mali terorisma draudus, vienlaikus norādot, ka alianse nav saņēmusi lūgumu sniegt palīdzību un par šo konfliktu nav debatējusi.

"Mēs paužam gandarījumu par starptautiskās sabiedrības centieniem atbalstīt ANO [Mali krīzes] 2085.rezolūcijas īstenošanu," sacīja NATO preses pārstāvis. "Francija ir rīkojusies apņēmīgi, lai Mali atvairītu teroristu grupējumu ofensīvu." "Mēs ceram, ka šie pūliņi palīdzēs Mali atjaunot likuma varu un atvairīt [to grupējumu] draudus, kas apdraud drošību un stabilitāti šajā valstī, šajā reģionā un ne tikai tur vien."

Vienlaikus NATO uzsvēra, ka tā ir atsevišķas valsts īstenota operācija, kuru īsteno Francija, un ka alianse nav saņēmusi lūgumu sniegt atbalstu. "NATO ietvaros saistībā ar šo krīzi debates" nav notikušas, sacīja preses pārstāvis. "Līdz šim operācija Mali bijusi nacionālā operācija Mali atbalstam. Tas bija Francijas valdības lēmums. NATO tajā nav iesaistīta," skaidroja amatpersona. Pirmdien Mali ziemeļos bāzētie islāmistu nemiernieki solīja atriebties par Francijas militāro ofensīvu.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns tāpat pirmdien pavēstīja, ka islāmisti Mali austrumos "ir atkāpušies", bet valsts rietumos, kur nemiernieki ir labi apbruņoti, Francijas karavīriem jārēķinās ar "sarežģītu" situāciju. "Situācija attīstās atbilstoši [Francijas prezidenta Fransuā Olanda] prognozēm" un tā "attīstās pozitīvā gultnē", žurnālistiem sacīja ministrs.

Francijas iznīcinātāji svētdien jau trešo dienu pēc kārtas turpināja uzlidojumus islāmistu pozīcijām Mali, efektīvi palīdzot Mali valdībai cīņā pret nemierniekiem. Aculiecinieku sniegtā informācija liecina, ka Francijas iznīcinātāji devuši triecienu islāmistu nometnei aptuveni 150 kilometrus uz ziemeļiem no Konas, ko Mali valdības spēki, pateicoties Francijas sniegtajam atbalstam, piektdien atkaroja islāmistiem.

Ledriāns norādījis, ka visas nemiernieku pagājušajā nedēļā iekarotās pozīcijas vēl nav atgūtas, un franču amatpersonas atzinušas, ka nācies sastapties ar spēcīgāku ienaidnieku, nekā gaidīts. Līdz šim Mali gājis bojā viens Francijas pilots. Nogalināti arī 11 Mali karavīri. "Gaisa uzlidojumi notika pagājušajā naktī, notiek tagad un notiks šodien un rīt. Mūsu intervence (..) turpināsies, lai piespiestu viņus atkāpties un atļautu Mali un afrikāņu spēkiem virzīties uz priekšu un no jauna iedibināt valsts teritoriālo integritāti," norādīja Ledriāns. Francijas prezidenta padomnieki atzinuši, ka viņus pārsteidzis Mali islāmistu nemiernieku modernais ekipējums un militārās sagatavotības līmenis.

Francija ir iesaistījusies karadarbībā Mali saskaņā ar decembrī pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju, ar kuru tika sankcionēta Āfrikas valstu vadītu intervences spēku izveidošana. Pirmie Rietumāfrikas Valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) spēku karavīri gaidāmi ierodamies Mali tuvākajā laikā.

Francija nav atklājusi, cik daudz karavīru tā nosūtījusi uz Mali, bet mediji vēsta, ka to skaits varētu būt ap 500. Francijas misijas komandieris atklājis, ka pilnā sastāvā misijas spēki būs ieradušies Mali līdz pirmdienai un sākotnēji tiks izvietoti Bamako apkaimē.

Jau ziņots, ka tuaregu nemiernieki un citas separātistu kustības, kā arī kaujinieku grupējumi, kas saistīti ar "Al Qaeda", izmantoja pagājušā gada martā notikušo apvērsumu, lai sagrābtu savā kontrolē Mali ziemeļus, kur islāmisti kopš tā laika ieviesuši nežēlīgu šariata režīmu. Francijas militāro darbību Mali atbalsta Mali opozīcija, Lielbritānija, kas piedāvājusi divus savus iznīcinātājus, kā arī ASV, kas apsver iespēju palīdzēt ar savām izlūkošanas lidmašīnām. Francijas soli aizstāvējusi arī Vācija, bet paziņojusi, ka savus karavīrus uz Mali nesūtīs, un uzsvērusi, ka šīs valsts problēmas risināmas politisku sarunu ceļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits