Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nekontrolējami mežu ugunsgrēki Zviedrijā

Vējš un sausums kavē liesmu dzēšanu.

Divi apjomīgi mežu ugunsgrēki jau vairākas dienas turpina plosīties Zviedrijas centrālajā daļā. Tiek lēsts, ka uguns ir pārņēmusi aptuveni tūkstoš hektāru lielu teritoriju. Pagaidām ugunsdzēsējiem un citiem liesmu apkarošanā iesaistītajiem neveicas ar "uguns mēļu" lokalizāciju sausā laika un mainīgā vēja dēļ, vēsta izdevums The Local. Nav pienākusi informācija, ka būtu cietušie.

Ugunsnelaimes novēršanā iesaistīti 180 ugunsdzēsēji, karavīri un brīvprātīgie kā arī tehnika, tomēr ar to izrādījies par maz, lai cīnītos ar neprognozējamo liesmu kustību. "Tas ir nekontrolējams. Mūsu rīcībā ir astoņi helikopteri, lai dzēstu liesmas, mēs izmantojam buldozerus, lai nogrieztu tām izplatīšanās ceļu, bet tas nav līdzējis," bezcerīgo situāciju komentē glābšanas darbos iesaistītais Lennarts Julins. Viņš arī sacīja, ka šajā rajonā valda liels sausums un reljefs esot ļoti nelīdzens. "Arī vēja virziens nepārtraukti mainās. Šobrīd tas iegriežas no ziemeļrietumiem. Būtu labi, ja tā arī paliktu," cerību nezaudē L.Julins. Netālu aptuveni 40 ugunsdzēsēju cīnījās ar mazāku ugunsgrēku, kas pārņēmis 100 hektāru lielu teritoriju. Šīs liesmas tiek kontrolētas, un L.Julins domā, ka pilnīgai to apturēšanai būs nepieciešamas trīs līdz četras dienas.

Līdz šim neviens cilvēks nav ievainots un īpašumiem nekāds kaitējums nav nodarīts. Par laimi, šis apvidus ir reti apdzīvots. Līdz šim drošības nolūkos ir evakuētas trīs mājas. Dažus kilometrus no ugunsgrēka vietas dzīvojošais Nils Tingerlēfs savā automašīnā ievieto pašas nepieciešamākās mantas gadījumā, ja viņam būs jāatstāj savas mājas. "No gaisa krita sadegušas koku lapas un priežu skujas, un es jutos kā sēžot lielā somā, kas pilna ar dūmiem. Tas bija diezgan biedējoši. Bet šodien vēja virziens ir mainījies un dūmu ir mazāk," viņš sacīja. Savās izjūtās dalījās arī divus kilometru no ugunsgrēka dzīvojošā Kerstina Danckvardta: "Mēs varam redzēt, kā no helikopteriem tiek izliets ūdens. Protams, ir briesmīgi, ka mežā ir tik lielas liesmas, tomēr mēs pagaidām neesam pārāk noraizējušies."

Meteorologi brīdinājuši par ugunsgrēku draudiem Zviedrijas dienvidos un citviet centrālajā daļā, jo šonedēļ valstī tiek prognozēts liels sausums. Jau iepriekš ziņots, ka pagājušajā nedēļas nogalē Zviedrijā un visā Skandināvijā valdīja šiem platuma grādiem netipisks karstums. Svētdien gaisa temperatūra Zviedrijas vidienē sasniedza +30 grādu, kaut parasti valsts dienvidos un centrālajā daļā jūnija sākumā dienās ir +15 līdz +22 grādus silts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits