Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Neprasmīgs restaurators atkal sabojā simtiem gadu senu mākslas darbu

Pirms sešiem gadiem interneta lietotājus pamatīgi sasmīdināja kādas kundzes neveiksmīgie centieni restaurēt kādu 19. gadsimta gleznojumu Spānijas baznīcā. Nu pasaules mediju uzmanību piesaistījis jauns gadījums, kad kāds neprasmīgs restaurators pieķeries jau 500 gadus senas koka statujas apgleznošanai.

Tolaik no labu gribošas, bet neprasmīgas dāmas rokām cieta Jēzus Kristus portrets, savukārt šoreiz, kā ziņo britu medijs The Guardian, par "upuri" kļuvis koka statujas gleznojums uz kura attēlots Svētais Juris. 

Ja glezna, kas tagad, pateicoties amizantajai "restaurācijai", internetā ieguvusi palamu "Pērtiķu Jēzus", tika restaurēta bez pašas baznīcas ziņas, tad šoreiz, kā ziņo mediji, Spānijas pilsētiņas Estelas baznīcas draudzes pārstāvji paši bija palūguši vietējam rokdarbu pasniedzējam atjaunot statujas apgleznojumu.

Pilsētas mērs paudis sašutumu par notikušo, norādot, ka baznīca nebija vērsusies pašvaldībā. 

"Restaurācijā" izmantots ģipsis un nepareizās krāsas. Šobrīd ir pieaicināti eksperti, lai saprastu, vai būt iespējams notīrīt jauno krāsas slāni, lai profesionāļi varētu piekļūt oriģinālās krāsas slāņiem.

Interneta lietotāji jau norādījuši, ka Svētais Juris izskatās "mazliet iedzēris", "pēc plosta pa bāriem" un "viegli pārsteigts". Paredzams, ka šos izteikums papildinās arī dažādi interneta joki - mīmi (no angļu valodas termina "memes").

Savukārt gleznojums Ecce Homo, kas neveiksmīgi tika atjaunots pirms sešiem gadiem, kā raksta  The Guardian, vismaz sākotnēji piesaistīja jaunu tūristu vilni, kuri vēlējās uzņemt fotogrāfijas kopā ar "Pērtiķu Jēzu".

 

Top komentāri

M
M
Darbs ir izpildīts labā līmenī, bet vēl ir iespējami daudzi uzlabojumi! Piemēram, labāk būtu ķiveri uzgeznot, it kā tā būtu no lumisicējošas plastmasas, bet šķēpa vietā iedot gaismas zobenu no zvaigžņu kariem. Svētais Juris pēc bujāna esot nepareizi? Tas taču Krievzemes patrons! Kā nu bez Zaļā Pūķa?
Hm
H
Nesaprotu, kā 19. gadsimta mākslas darbs šodien var būt 500 gadus vecs. Raksta un restaurē savādi ļaudis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits