Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No amata atbrīvo Swedbank grupas vadītāju

Swedbank grupas padome ceturtdien atbrīvojusi no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, aģentūru LETA informēja Swedbank.

Savukārt par grupas pagaidu vadītāju padome iecēlusi Swedbank grupas finanšu pārvaldes vadītāju Andersu Karlsonu.

Padome arī informēja, ka nekavējoties sāk darbu pie jauna pastāvīga bankas vadītāja meklējumiem.

"Pēdējo dienu notikumi radīja milzīgu spriedzi bankai. Tāpēc Swedbank grupas padome nolēmusi atbrīvot Bonnesenu no amata. Bonnesena kā vadītāja trīs gadu laikā devusi nozīmīgu ieguldījumu, izveidojot vadošo digitālo banku ar fizisku klātbūtni," sacīja Swedbank grupas padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks.

Līdz turpmākam paziņojumam Karlsons turpinās pildīt pienākumus arī kā finanšu pārvaldes vadītājs.

Swedbank pārstāvji Latvijā atgādināja, ka ceturtdien bankas akcionāri Stokholmā sanāca uz ikgadējo akcionāru kopsapulci. Izmaiņas Swedbank grupas vadībā neietekmē bankas ikdienas darbu, un Swedbank visos tirgos, tostarp Latvijā turpina sniegt pakalpojumus klientiem ierastajā režīmā.

Pēc akcionāru sapulces Karlsons žurnālistiem sacīja, ka Swedbank neplāno samazināt darbību Baltijas valstīs, jo "šīs trīs valstis ir daļa no mūsu definētajiem četriem pamattirgiem", vēsta ziņu aģentūra DPA. Swedbank par saviem pamattirgiem uzskata Zviedriju, Igauniju, Latviju un Lietuvu.

Nasdaq Stokholmas fondu biržā ceturtdienas rītā apturēta tirdzniecība ar Swedbank akcijām, taču pēcpusdienā tirdzniecība tika atsākta, teikts biržas mājaslapā.

Swedbank mediju attiecību vadītājs Latvija Jānis Krops aģentūrai LETA sacīja, ka šāda prakse ir ierasta akciju tirgos, jo, saskaroties ar liela apmēra jaunu informāciju par kādu no biržas emitentiem, birža parasti ievieš īslaicīgu akciju tirdzniecības pārtraukumu, lai tirgus dalībniekiem būtu iespēja izanalizēt jauno informāciju un atgriezties pie darījumu veikšanas.

Zviedrijas finanšu tirgu ministrs Pērs Bolunds asi kritizējis Swedbank rīcību saistībā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu.

"Esmu sašutis par to, cik slikta bijusi Swedbank rīcība šajā jautājumā," Bolunda teikto intervijā Zviedrijas telekanālam TV4 citē ziņu aģentūra Reuters.

Savukārt intervijā Zviedrijas biznesa laikraksta Dagens Industri televīzijai DiTV Bolunds sacīja, ka ar Bonnesenas atlaišanu nepietiek.

"Viņiem vajadzēja sadarboties ar varas iestādēm, bet tā vietā viņi darījuši pilnīgi pretējo, un tas ir pilnīgi nepieņemami. Tas apdraud uzticību Swedbank un visai finanšu sistēmai, un Swedbank reputāciju," teica Zviedrijas finanšu tirgu ministrs.

Atbilstoši Bonnesenas līguma nosacījumiem, atstājot amatu, viņa kā kompensāciju saņems pusotra gada algu jeb apmēram 22 miljonus zviedru kronu (aptuveni 2,1 miljonu eiro), vēsta ziņu aģentūra Bloomberg.

Intervijā Zviedrijas laikrakstam Expressen Bonnesena sacīja, ka neesot darījusi neko nepareizu.

"Es strādāju šajā bankā vairāk nekā 30 gadu, un esmu lepna par visu, ko bankā paveicu," viņa uzsvēra.

Kopš februāra Swedbank tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Savukārt trešdien, 27.martā, Swedbank galvenajā mītnē Stokholmā notika kratīšana saistībā ar Zviedrijas Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvaldes veikto izmeklēšanu, kuras nolūks ir noskaidrot, vai Zviedrijas Swedbank 15 lielākie akcionāri nelikumīgi saņēmuši informāciju par Swedbank iespējamo saistību ar Danske Bank naudas atmazgāšanas skandālu, pirms par to ziņoja Zviedrijas sabiedriskā televīzija.

pievienota 6.rindkopa

Top komentāri

pepe
p
sieviete netika galā ar pienākumiem
>:-)
&
swedbankas devīze: vismaz reizi nedēļā, problēmām būt !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits