Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nobela Miera prēmija piešķirta Etiopijas premjerministram

Šī gada Nobela Miera prēmija piektdien piešķirta Etiopijas premjerministram Abijam Ahmedam Ali, paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Prēmija piešķirta "par viņa centieniem panākt mieru un starptautisko sadarbību, un it īpaši par viņa izšķirošo iniciatīvu atrisināt robežkonfliktu ar kaimiņu Eritreju", teikts komitejas paziņojumā.

"Mierīgai, stabilai un veiksmīgai Etiopijai būs daudzi pozitīvi blakusefekti un tas palīdzēs stiprināt brālību starp valstīm un tautām reģionā," pavēstīja Norvēģijas Nobela komitejas vadītāja Berita Reisa-Andersena. "Mēs esam atzinuši viņa nodomu nākamgad sarīkot demokrātiskas vēlēšanas."

"Tā ir atzīšana un iedrošināšana," piebilda Reisa-Andersena. "Mēs viņu atzīstam kā personu, kur dod ieguldījumu miera procesos kaimiņvalstīs."

Pēc viņas teiktā, komiteja novērtējusi Etiopijas premjera centienus Sudānā, Kenijā un Somālijā.

Abijs Ahmeds paziņoja, ka bijis pagodināts un saviļņots, kad uzzinājis par prēmijas piešķiršanu viņam, un pauda cerību, ka tas iedvesmos miera centienus kontinentā.

"Es biju tik pagodināts un saviļņots, kad izdzirdēju ziņas," telefonsarunā ar Nobela komiteju pavēstīja Abijs Ahmeds. "Tā ir balva Āfrikai, Etiopijai."

Pēc Etiopijas premjera teiktā, viņš var "iedomāties, kā pārējie Āfrikas līderi padomās, ka ir iespējams strādāt pie miera veidošanas procesiem".

Šogad Nobela Miera prēmijai bija izvirzīts 301 kandidāts - 223 personas un 78 organizācijas, kas bija ceturtais lielākais kandidātu skaits kopš 1901.gada.

Etiopijas premjera birojs paziņoja, ka Etiopija ir lepna kā valsts par balvas piešķiršanu Abijam Ahmedam.

Etiopijas premjers balvā saņems arī deviņus miljonus kronu (832 520 eiro).

Pagājušā gada jūlijā Etiopija un Eritreja parakstīja miera līgumu, oficiāli izbeidzot divas desmitgades ilgušo konfrontāciju un atjaunojot diplomātiskās attiecības. Abas valstis sarāva visas saites pēc 1998.-2000.gada robežkara, kurā dzīvību zaudēja desmitiem tūkstošiem cilvēku.

Pagājušajā gadā Nobela Miera prēmija tika piešķirta Kongo Demokrātiskās Republikas ginekologam Denisam Mukvegem, kurš palīdz seksuālās vardarbības upuriem, un Irākas jezīdu aktīvistei Nadiai Muradai par ieguldījumu cīņā pret seksuālo vardarbību konflikta zonās.

papildināta visa ziņa 

 

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
ak vai, svētās grietas faniem bēdas! prēmija nav piešķirta viņu elkam, kā to runāja par iespējamu esam, bet cilvēkam, kas patiesi kaut ko ir izdarījis, ne tikai skolu bastojis!
ta nu gan
t
Tā saprotu, ka eritrejiešu bēgļus vairs Eiropai uzņemt nenāksies.
sorry
s
Apsolos šodien pacelt tostu, ka Nobelis netika svensonu grietiņai. Sorosīdi par to varētu šamai to summu kā sāpju naudu no savas israēļa kabatas izmaksāt, lai viņu lelle-robots neizsit korķus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits