Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Norvēģiju apdraud māju cenu burbulis

Finanšu nedienas pēdējos gados nav saudzējušas Eiropu, taču metušas līkumu ārpus Eiropas Savienības (ES) esošajai Norvēģijai. Tomēr analītiķi arvien satrauktāk raugās bagātās skandināvu valsts virzienā un brīdina, ka tā var kļūt par nākamo nekustamā īpašuma burbuļa sprādziena upuri.

Pieņēmums par Skandināviju kā drošības saliņu ir aplams, eksperti uzsvēra aģentūrai Bloomberg. Zemo procentlikmju vilinātie norvēģi metušies mājokļu iepirkšanā, liekot strauji augt nekustamā īpašuma cenām. Situācija Norvēģijā iezīmē līdzīgu ainu, kāda pirms pāris gadiem izraisīja banku un nekustamā īpašuma tirgus sabrukumu Lielbritānijā, ASV, Spānijā un Īrijā.

Norvēģijā nekustamā īpašuma iepirkumu bums sākās 2009. gadā pēc recesijas. Lai veicinātu izaugsmi, centrālā banka procentu likmes pazemināja līdz 1,25% līdzšinējo 5,75% vietā, rosinot strauju īpašumu cenu kāpumu. Salīdzinot ar 2001. gada rādītājiem, 2010. gadā tās pat dubultojušās, norādīja Norvēģijas Nekustamo īpašumu brokeru asociācija.

Pagājušā gada laikā cenas paaugstinājušās par 8,5%, bet šogad eksperti sagaida 6,5% kāpumu. Tas ir divreiz vairāk nekā gaidāmais algu pieaugums. Mājsaimniecību parāds, pēc centrālās bankas aplēsēm, sasniegs jau 204% no pēcnodokļu ienākumiem, kas ir augstākais rādītājs kopš 1988. gada. Arvien vairāk norvēģu satrauc jautājums, kā gan atdot lielos kredītus.

«Ja hipotekārā kredīta likme pieaugs par vienu procentu, mums būs jāaizmirst par atvaļinājumu Malagā,» 32 gadus vecais Ēriks Āslands stāstīja Reuters. «Ja likme pieaugs par trim procentiem, tad nebūs ne Malagas, ne arī kā cita tamlīdzīga,» viņš piebilda. «Es aizvien būšu maksātspējīgs, taču tuvu galējai robežai, turklāt nepaliktu pāri it nekādas rezerves.»

Amatpersonas apzinās draudošo risku. Bankas drīkst izsniegt aizdevumu 85% apjomā no mājokļa vērtības līdzšinējo 90% vietā. Līdzīgs solis paglāba Zviedrijas tirgu. Citi eksperti aizrāda, ka norvēģiem nedraud Eiropā piedzīvotā krīze, kur aizdevumi izsniegti investīciju nolūkiem. Viņi uzsver, ka cenu kāpums atspoguļo patieso pieprasījumu, ko rada arvien pieaugošais imigrantu skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits