Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pieprasījums pēc degunradžu ragiem, kam Āzijā piedēvē brīnumspējas, ir tik liels, ka noziedznieki ir gatavi uz visu, lai tos iegūtu

Noziedznieki nogalina degunradzi Eiropā

Tuarī Zooloģisko dārzu, kas atrodas netālu no Parīzes, šonedēļ piemeklējusi liela nelaime – malumednieki nemanīti iekļuvuši zvērudārza teritorijā un nogalinājuši četrus gadus veco balto degunradzi Vinsu, lai iegūtu viņa ragus, kurus melnajā tirgū var pārdot par bargu naudu. Noziedzniekiem izdevies dabūt tikai vienu ragu, pirms viņi bija spiesti bēgt, jo garnadžus iztraucēja zooloģiskā dārza darbinieki. Pēdējos gados Eiropā ir reģistrētas vairākas degunradžu ragu zādzības, galvenokārt no muzejiem, bet pirmo reizi ļaundari ir uzbrukuši zvērudārzā mītošam degunradzim.

Degunradža Vinsa slepkavas bija darbojušies ļoti profesionāli. Viņi naktī uz otrdienu uzlauzuši Tuarī Zooloģiskā dārza centrālos vārtus un izkļuvuši cauri vēl vismaz divām drošības barjerām. Noziedzniekus nebija pamanījis neviens no pieciem cilvēkiem, kas tajā laikā atradās zvērudārza teritorijā. Zooloģiskais dārzs ir aprīkots ar videonovērošanas kamerām, bet tās nav uzstādītas zonā, kur mitinās degunradži.

Vinss tika nogalināts ar trim šāvieniem galvā. Pēc tam malumednieki, visticamāk, izmantojot motorzāģi, bija nozāģējuši dzīvnieka lielāko ragu, otrs rags bija palicis pa pusei nozāģēts. Vienā aplokā ar Vinsu dzīvoja vēl divi degunradži, bet tos noziedznieki neesot aiztikuši. 

Zooloģiskā dārza darbinieki ir satriekti par notikušo. "Mēs esam ārkārtīgi šokēti un sarūgtināti – šeit vajadzēja būt dzīvnieku patvērumam," Tuarī zvērudārza direktors Tjerī Digē sacīja ziņu aģentūrai AFP. Degunradžu kopēja, kura no rīta atrada noslaktēto Vinsu, esot emocionāli sagrauta. 

Nogalinātais Vinss bija viens no 250 baltajiem degunradžiem, kas mitinās zooloģiskajos dārzos Eiropā sugas saglabāšanas un pavairošanas programmas ietvaros. Vēl XIX gadsimta beigās baltie degunradži atradās uz izmiršanas sliekšņa, bet pašlaik to populācija ir sasniegusi aptuveni 20 tūkstošu, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Pasaulē ir piecas degunradžu sugas, no kurām četras var uzskatīt par apdraudētām. Pēdējos desmit gados ir dramatiski pieaugusi degunradžu malumedniecība gan savvaļā, gan rezervātos. 2007. gadā malumednieki noslaktējuši 13 dzīvnieku, pērn – 1054 dzīvniekus, liecina Pasaules Dabas fonda apkopotie dati. Līdz šim asiņainākais bijis 2014. gads, kad nogalināti 1215 ragaiņi. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 9.marta, numurā!

Top komentāri

TrollisJT
T
Mēs visur ieviešam savus tikumus, visur, kur savairojamies.
NAV VIENALGA
N
Bēgļi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits