Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Obama Polijā tiksies ar Austrumeiropas līderiem

Aizsardzība un enerģētika dominēs ASV prezidenta Baraka Obamas vizītē Polijā, kuras norise paredzēta piektdien un sestdien. Vizītē piektdien Baltā nama saimnieks piedalīsies vakariņās ar gandrīz 20 Austrumeiropas valstu līderiem, tādējādi kārtējo reizi noraidot iepriekš izskanējušās bažas, ka B. Obamas prezidentūras laikā ASV ir novērsušās no sabiedrotajiem postpadomju telpā. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

Austrumeiropas valstis jau ilgāku laiku pauž satraukumu par Krievijas dinamiskajiem centieniem atgūt sen zaudēto militāro varenību. Paredzams, ka B. Obama šonedēļ iepazīstinās ar savu plānu izvietot Polijā ballistisko raķešu pārtvērējus, kas būs daļa no tā saucamās Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas, kuras elementu izvietošana jāpabeidz līdz 2020. gadam, raksta Reuters.

ASV pretraķešu sistēmas veidošanā ir aicinājušas iesaistīties arī Krieviju, tomēr mierinājušas austrumeiropiešus, ka Maskavai nebūs veto tiesības plānu realizācijā.

B. Obamas vizītes laikā liela nozīme tikšot pievērsta slānekļa gāzes ieguvei Polijā. ASV enerģētikas giganti Exxon Mobile un Chevron izrādījuši milzu interesi apgūt Polijas dzīlēs esošās slānekļa gāzes rezerves, kuru apmērs tiek lēsts 5,3 triljonos kubikmetru un kuras ir lielākās Eiropā.

Ar Polijā iegūtās slānekļa gāzes palīdzību varētu mazināt Eiropas atkarību no dārgajiem Krievijas energoresursiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits