Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

papildināta (08:17) Standard & Poor's atņem Francijai un Austrijai AAA līmeņa kredītreitingu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) piektdienas vakarā paziņoja, ka ir pazeminājusi deviņu eiro zonas valstu reitingus; tostarp augstākā līmeņa kredītreitingu zaudējušas Francija un Austrija.

Francijas un Austrijas reitings AAA ir pazemināti par vienu pakāpi līdz AA+, un šo valstu reitingam noteikta negatīva prognoze.

Itālijas, Kipras, Portugāles un Spānijas reitingi samazināti par divām pakāpēm, bet Maltas, Slovākijas un Slovēnijas reitingi - par vienu pakāpi. S&P arī brīdināja, ka apsver iespējas pazemināt Beļģijas, Igaunijas, Īrijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Somijas kredītreitingus.

S&P paziņojumā teikts, ka starpvaldību līgums par budžeta disciplīnu, kuru gatavojas slēgt visas ES valstis, izņemot Lielbritāniju, "nav radījis pietiekami lielu lūzumu eiro zonas finanšu problēmu risināšanā". Par to, ka tiks slēgts šāds līgums, ES valstis vienojās samitā decembrī. Līguma projektu paredzēts apspriest ES samitā 30.janvārī un to iecerēts parakstīt marta sākumā.

Iepriekš šonedēļ cita starptautiskā reitingu aģentūra Fitch paziņoja, ka neplāno šogad samazināt Francijas AAA līmeņa kredītreitingu, ja valsts nepiedzīvos ievērojamus ekonomiskos satricinājumus.

Aģentūra AP piebilst, ka vēl pirms informācijas par kredītreitinga pazemināšanu publiskošanas Francijas prezidents Nikolā Sarkozī sasaucis uz ārkārtas tikšanos valsts ekonomiskā bloka ministrus. Augstākā kredītreitinga pazemināšana Francijai, kas ir otra lielākā ekonomika eirozonā, sadārdzina līdzekļu aizņemšanos starptautiskajos tirgos, palielinot šaubas par visas eirozonas iespējām pārvarēt finanšu krīzi.

Tāpat augstākā kredītreitinga saglabāšana bija ļoti svarīga personīgi prezidentam Nikolā Sarkozī, kurš reitinga pazemināšanās dēļ zaudē jau tā nelielās cerības šogad tikt atkārtoti pārvēlētam valsts vadītāja postenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits