Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Polija prasa skaidrojumus par divu Baltkrievijas helikopteru ielidošanu tās teritorijā

Polija steidzamā kārtā izsaukusi uz Ārlietu ministriju Baltkrievijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi, pēc tam kad divi Baltkrievijas helikopteri, pēc visa spriežot, bija pārkāpuši Polijas gaisa telpu.

Polijas mediji otrdien vēstīja, ka divi Baltkrievijas helikopteri netālu no Polijas-Baltkrievijas robežas pārlidojuši pāri Bjalovežas pilsētai.

Helikopteru fotogrāfiju publicējusi arī vietējā brīvprātīgā Elīza Kovaļčika.

Neatkarīgie izmeklētāji konstatējuši, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 Polijas teritorijā ielidojuši vismaz trīs kilometru dziļumā, tad apgriezušies un aizlidojuši atpakaļ uz Baltkrieviju.

Polijas varasiestādes sākotnēji noliedza gaisa telpas pārkāpšanas faktu un apgalvoja, ka izsekošanas sistēmas Baltkrievijas helikopterus nav piefiksējušas.

"Polijas Republikas Ārlietu ministrija izteica stingru protestu un aicināja Baltkrievijas pusi sniegt incidenta detalizētu paskaidrojumu," teikts ministrijas paziņojumā.

"Polijas puse uzsvēra, ka šis incidents tiek vērtēts kā kārtējais elements spriedzes eskalācijā uz Polijas-Baltkrievijas robežas. Polija sagaida, ka Baltkrievija atturēsies no šāda veida darbībām," norādīja ministrija.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija noraidīja apsūdzības par Polijas gaisa telpas pārkāpšanu.

"Apsūdzības par Polijas robežas pārkāpumu, ko veikuši Baltkrievijas gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības spēku helikopteri Mi-24 un Mi-8, ir sadomāti, un Polijas militāri politiskā vadība ar tiem nākusi klajā, lai kārtējo reizi attaisnotu spēku un līdzekļu koncentrēšanu pie Baltkrievijas robežas," teikts paziņojumā, ko citē Minskas oficiālā ziņu aģentūra BelTA.

"Ziņojumus, kas no Polijas puses netiek apstiprināti ar objektīviem kontroles datiem, Baltkrievijas Aizsardzības ministrija vērtē kā tādus, kas ir stilā "viena tante teica", un norāda, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 gaisa telpu nav pārkāpuši," piebilda Baltkrievijas ministrija.

Robežu pārkāpa helikopteri, kas piedalās mācībās pie robežas, norāda Polijas Aizsardzības ministrija.

Minska par šīm mācībām Varšavu ir informējusi.

"Robežas šķērsošana notika Bjalovežas pilsētas rajonā ļoti zemā augstumā, un tas apgrūtināja šķērsošanas pamanīšanu ar radiolokācijas sistēmām," teikts ministrijas paziņojumā.

"Tāpēc šorīt Polijas Bruņoto spēku Operatīvā pavēlniecība paziņoja komunikē, ka Polijas radiolokācijas sistēmas nav fiksējušas Polijas gaisa telpas pārkāpumu," skaidroja ministrija.

Polija par incidentu informējusi NATO.

"Atgādināsim, ka Krievija un Baltkrievija pēdējā laikā aktivizējušas savas hibrīddarbības pret Poliju," teikts paziņojumā.

"Ņemot vērā iespējamās tālākās provokācijas, aicinām atbildīgi izplatīt un komentēt informāciju, ko var izmantot Krievijas un Baltkrievijas režīmi," aicināja ministrija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits