Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Polijas premjers saistībā ar Krievijas gāzesvada projektu atlaiž finanšu ministru

Polijas premjerministrs Donalds Tusks atlaidis finanšu ministru Mikolaju Budzanovski, kurš nav informējis viņu par nesen parakstīto memorandu starp Krievijas gāzes koncernu Gazprom un Polijas valsts gāzes kompāniju PGNiG. Viņa pienākumi uzticēti līdzšinējam Polijas pārvaldības lietu ministra vietniekam Vlodzimežam Karpiņskim.

"Lai atjaunotu pilnīgu Finanšu ministrijas kontroli pār svarīgākajiem valsts uzņēmumiem, esmu nolēmis atlaist Mikolaju Budzanovski," premjers paziņojis žurnālistiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aprīļa sākumā pārsteidza Tuska valdību, paziņojot par plāniem būvēt cauri Baltkrievijai un Polijai jaunu gāzesvada Jamala-Eiropa atzaru. Memorandu par šādu projektu 5.aprīlī Sanktpēterburgā parakstījis Gazprom un kompānija Europol Gaz, kura pārvalda gāzesvadu Jamala-Eiropa un pati pieder koncernam Gazprom un PGNiG. Kā paziņojis Tusks, viņš par šo soli nav bijis informēts. Vienlaikus premjers uzsvēris, ka šis juridiski nesaistošais memorands nekādā veidā neietekmēs Polijas intereses.

Kā norāda Gazprom, pa jauno cauruļvadu gāze tiktu piegādāta Polijai, Slovākijai un Ungārijai un tā būve varētu sākties jau 2018. vai 2019.gadā. Paredzamā gāzesvada caurlaidība būtu 15 miljardi kubikmetru gadā.

Polija gadā patērē aptuveni 14 miljardus kubikmetru gāzes un 60% no šā apjoma iepērk no Krievijas. Varšava raizējas, ka jauno cauruļvadu Maskava varētu izmantot, lai ieilgušajā strīdā ar Kijevu par gāzes cenām izdarītu spiedienu uz Ukrainu, kas šobrīd ir lielākā tranzītvalsts Krievijas gāzes ceļā uz Eiropu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits