Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Polijas varasiestādes putnu barībā konstatējušas neatļautas vielas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apstiprināja, ka ceturtdien, 6.oktobrī, Eiropas Savienības (ES) Ātrās brīdināšanas sistēmā, balstoties uz medijos publicēto informāciju, ir ievietots informatīvs paziņojums par uzņēmumu Berg & Schmidt Polska, kura ražotajā dzīvnieku barībā ir konstatētas neatļautas vielas.

Arī Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija (LAPNA) aģentūru LETA informēja, ka Polijas Policijas Centrālais izmeklēšanas birojs konstatējis, ka Polijas vistas, tītari un pīles ir baroti ar lopbarību, kurā izmantota neatļauta sastāvdaļa - tehniskā eļļa.

PVD skaidroja, ka Polijas kompetentā uzraudzības iestāde šobrīd veic pārbaudes un pagaidām nav sniegusi nekādu papildus informāciju par to, kurām valstīm un uzņēmumiem varētu būt piegādāta piesārņotā dzīvnieku barība vai putnu gaļa.

Tiklīdz šāda informācija tiks saņemta, PVD veiks visas nepieciešamās pārbaudes.

PVD arī norādīja, ka dienestā jau ir sākts apzināt Latvijas uzņēmumus, lai pārliecinātos, vai tie putnu barošanā nav izmantojuši "Berg & Schmidt Polska" ražoto dzīvnieku barību.

LAPNA apliecina, ka tās lielākie biedri mājputnu barību gatavo paši no Latvijas izcelsmes izejvielām un ka mazākie ražotāji iegādājas vietējo barības ražotāju gatavo produkciju, tādējādi Polijas izcelsmes neatbilstošā barība nav nonākusi LAPNA biedru saimniecībās.

PVD uzsver, ka pēdējo mēnešu laikā laboratoriskās kontroles ietvaros PVD ir pārbaudījis 30, pārsvarā Polijas izcelsmes, putnu gaļas un olu paraugus, un visi rezultāti bija atbilstoši. Laboratoriskā kontrole turpināsies.

Tehniskās eļļa tiek izmantota smērvielu un biodegvielas ražošanā, un to izbarošana dzīvniekiem ir aizliegta un bīstama to veselībai un patērētājiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

LAPNA pārstāv Latvijas putnkopības nozari attiecībās ar Latvijas un Eiropas Savienības institūcijām, kā arī attiecībās ar citiem publisko un privāto tiesību subjektiem, kā arī piedalās putnkopības nozari reglamentējošo normatīvu izstrādē un apspriešanā. Asociācija dibināta 2006.gadā, un tā pārstāv lielākos Latvijas olu ražotājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits