Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +15 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Populisti pārvaldīs Grieķiju

Grieķijas kreisi radikālās partijas Syriza līderis Aleksis Ciprs pēc pārliecinošās uzvaras parlamenta ārkārtas vēlēšanās pirmdien tika iecelts par valsts premjerministru. Tas notika pēc tam, kad viņš ar nelielo nacionālistu partiju Neatkarīgie grieķi vienojās izveidot valdību, kas cīnīsies pret taupības politiku, ko Atēnas bija spiestas ieviest 2010.

gadā, lai paglābtu valsti no maksātnespējas. Paredzams, ka Cipram priekšā būs smagas pārrunas ar Eiropas Savienību (ES) un citiem starptautiskajiem aizdevējiem, kas apmaiņā pret finansiālu palīdzību no Grieķijas ir pieprasījuši bezierunu fiskālo disciplīnu.

Syriza vēlēšanās saņēma 36,3% balsu, kas partijai deva 99 mandātus. Grieķijas vēlēšanu likums noteic, ka uzvarētājiem pienākas vēl papildu 50 mandātu, tāpēc Cipra partijai 300 deputātu lielajā parlamentā būs 149 deputātu krēsli, liecina Grieķijas Iekšlietu ministrijas mājaslapā publicētā informācija. Syriza pietrūka divu mandātu, lai iegūtu absolūto vairākumu un varētu vienatnē veidot valdību.

Kā pirmos potenciālos koalīcijas partnerus Ciprs pirmdienas rītā uzrunāja labējo partiju Neatkarīgie grieķi, ko jaunajā parlamenta sasaukumā pārstāvēs 13 deputātu. Neskatoties uz viedokļu nesakritību dažādos sociālos jautājumos, abas partijas vieno nepatika pret taupības politiku, ko no Grieķijas pieprasa ES, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālās banka (ECB), kas Atēnām ir izsnieguši jau divas palīdzības paketes 240 miljardu eiro vērtībā.

Ciprs ir paziņojis, ka centīsies panākt, lai starptautiskie aizdevēji noraksta daļu no Grieķijas milzīgajām parādsaistībām, bet turpina finanšu palīdzības izsniegšanu. Viņš arī nevēlas Grieķijas izstāšanos no eirozonas. Neatkarīgo grieķu līderis Pans Kamens paziņojis, ka kreditoriem ir jānoraksta Grieķijas parāda "riebīgākā" daļa. Viņš arī uzskata, ka Eiropu pārvalda "vācu neonacisti", kas grieķiem uzspiež taupību.

Grieķijas jaunajai valdībai ar starptautiskajiem aizdevējiem pie viena galda būs jāsēžas jau ļoti drīz, lai vienotos par vairāk nekā 7 miljardu eiro izmaksu no pašreizējās palīdzības programmas, kas beidzas 28. februārī. Jau tagad izskan minējumi, ka grieķiem var būt nepieciešams esošās programmas pagarinājums vai pat jauns aizdevums.

Grieķijas valdībā pirmoreiz kopš 1974. gada, kad krita militārās huntas režīms, nebūs pārstāvēta ne līdzšinējā premjerministra Antona Samara vadītā konservatīvā partija Jaunā demokrātija, ne sociāldemokrātiskā partija PASOK. Tās abas kopš 2012. gada veidoja valdošo koalīciju, kas strikti turējās pie taupības politikas.

Samars, kura partija Jaunā demokrātija vēlēšanās ierindojās otrajā vietā, atzina līdzšinējās koalīcijas sakāvi, bet uzsvēra, ka ir lepns par padarīto. "Es pārņēmu varu valstī, kas atradās uz katastrofas robežas. Man rokās bija kvēlojoša ogle," viņu citē laikraksts Ekathimerini. "Mēs samazinājām deficītu. Mēs radījām sadarbības kultūru un koalīcijas, kādas līdz tam Grieķijā nebija iedomājamas. Bija kļūdas, bet mēs novērsām pašu ļaunāko."

Visu Ulda Ķezbera rakstu Populisti pārvaldīs Grieķiju lasiet otrdienas, 27.janvāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits