Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prāgā Samta revolūcijas 30. gadadienas priekšvakarā plaši protesti pret Babišu

Prāgas ielās sestdien izgājuši vairāk nekā 200 000 cilvēku, lai pieminētu 30. gadskārtu kopš tā dēvētās Samta revolūcijas sākuma un pieprasītu premjerministra Andreja Babiša atkāpšanos.

Demonstranti skandē: "Kauns!" un "Atkāpies!".

Populistiskās partijas Neapmierināto pilsoņu akcija (ANO) dibinātājs Babišs vienlaikus ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Čehijā, un viņa pretinieki, kas pieprasa premjera atkāpšanos, uzskata, ka, būdams gan valdības vadītājs, gan uzņēmējs, viņš atrodas interešu konfliktā.

Babišs tiek apsūdzēts arī par Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izkrāpšanu.

Saskaņā ar policijas datiem Letnas parkā Prāgas centrā uz paredzēto mītiņu jau pulcējušies vairāk nekā 200 000 cilvēku, taču ļaudis turpina ierasties.

Protesti laikā sakrīt ar 30.gadadienu kopš Samta revolūcijas, kuras rezultātā tika gāzts PSRS uzspiestais toreizējās Čehoslovākijas komunistiskais marionešu režīms.

Vardarbīgā studentu demonstrāciju izklīdināšana 1989.gada 17.novembrī izsauca vēl plašākus protestu pret komunistisko režīmu, kas nepilna mēneša laikā noveda pie tā demontāžas sākuma.

Babišs, kas pats ir bijušais komunists, tiek apsūdzēts arī par to, ka savulaik bijis komunistiskā režīma slepenpolicijas ziņotājs, lai gan viņš to kategoriski noliedz.

Kustība "Miljons demokrātijas brīžu", kas rīko protesta akciju, pieprasījusi Babišam vai nu atrisināt pastāvošo interešu konfliktu, vai arī atstāt premjera amatu.

Jau jūnijā, pieprasot premjera demisiju, Prāgā uz mītiņu pulcējās aptuveni 250 000 cilvēku, un tā tika atzīta par lielāko demonstrāciju, kāda pieredzēta kopš Samta revolūcijas laikiem.

Daudzos sašutumu izsauc arī apstāklis, ka šobrīd ANO veidotajai mazākuma valdībai parlamentāro vairākumu nodrošina komunisti, kas, pateicoties Babišam, pirmo reizi kopš 1989.gada ieguvuši politikā zināmu ietekmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits