Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Skripaļa saindēšana - pirmais uzbrukums ar nervu indi Eiropā kopš 2. pasaules kara

Lielbritānija, ASV, Francija un Vācija kopīgā paziņojumā nosodījušas Krieviju par eksspiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu, norādot, ka "nav cita ticama izskaidrojuma (kā Krievijas iesaiste)".

Paziņojumā incidents nosodīts kā "pirmais uzbrukums ar nervu indi Eiropas teritorijā kopš Otrā pasaules kara", un notikušais nodēvēts par uzbrukumu Lielbritānijas suverenitātei.

"Tas ir uzbrukums Lielbritānijas suverenitātei, un (nervu indes) pielietošana no kādas valsts puses ir klajš Ķīmisko ieroču konvencijas nosacījumu un starptautisko likumu pārkāpums," pausts četru valstu kopīgajā paziņojumā, kurā arī mudināts Krievijai izturēties kā "atbildīgai ANO Drošības padomes dalībvalstij" un veicināt starptautiskā miera un drošības garantēšanu.

"Mēs uzskatām, ka šajā nekaunīgajā rīcībā vainojama Krievija," paziņoja britu premjerministre Terēza Meja, kura ceturtdien apmeklēja incidenta vietu.

Arī Lielbritānijas aizsardzības ministrs Gevins Viljamsons pauda konkrētu nostāju, ka "Maskava pieņēmusi apzinātu politisku lēmumu noindēt Skripaļu." Viljamsons izteicās, ka ar šo rīcību Kremlis faktiski "saplēsis driskās starptautisko likumu grāmatu". "Krievijai derētu aizvērties un iet prom."

Trešdien solidaritāti ar Lielbritāniju jau apliecināja ASV vēstniece ANO Nikija Heilija, norādot: "Ja mēs nekavējoties konkrēti nerīkosimies, Solsberi nebūs pēdējā vieta, kur pieredzēsim ķīmisko ieroču lietošanu."

Lielbritānija pēc notikušā, nesaņemot no Krievijas pietiekamus paskaidrojumus, kā Padomju Savienībā ražotā, ārkārtīgi retā un bīstamā inde varēja tikt pielietota uzbrukumā Lielbritānijā, izraidījusi no valsts 23 Krievijas diplomātus. Krievija solīja atbildēt. "Jūs saprotat - mēs kā pieklājīgi cilvēki savus britu kolēģus vispirms informējam (par gaidāmajiem atbildes soļiem - red.)," izteicās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Krievijas prezidenta Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs norādījis, ka "tiks uzklausīti Ārlietu ministrijas un citu institūciju ieteikumi, kādus atbildes soļus spert, bet lēmumu pieņems prezidents."

Jau vēstīts, ka bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanā izmantota ļoti reta nervu inde Novičok, kas aizvadītā gadsimta 70. un 80. gados radīta Padomju Savienībā. Krievija noliedz, ka būtu iesaistīta Skripaļa indēšanā.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

V.I.L.
V
Ļeņinam un Reiganam taisnība! Tautu cietums un ļaunuma impērija joprojām apdraud pasauli.
5.pants
5
Ķīmiskais uzbrukums NATO valstij, btw.
Alla Borisovna
A
Skumji, ka mūsu kaimiņvalsts sāk pārvērsties par Ziemeļkoreju. Ja viņi tā turpinās, pārējai pasaulei nebūs citas izejas kā atzīt to par teroristisku valsti un revidēt starptautiskos līgumus, piemēram, nosakot, ka uz Krieviju neattiecas Vīnes konvencija (ja jau Krievijas diplomāti nodarbojas ar kokaīna pārvadāšanu kā nesen argentīnā), ka visi, kas no Krievijas izceļo uz pasauli, ir stingri jāpārbauda (ja jau viņi izved indes) . Tas būtu kaut kas līdz šim nebijis, šķiet, bet ne neiespējams.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits