Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Spānija apraud katastrofā bojāgājušos

Avārijas iemesli varētu būt zināmi tikai pēc ilgas izmeklēšanas. Spānija ceturtdien iegrima dziļās sērās pēc trešdienas pēcpusdienā notikušās aviokatastrofas Madrides lidostā, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 150 cilvēku. Valstī izsludinātas trīs dienu sēras. Avarējušā lidaparāta īpašniece Spanair pagaidām atteikusies izteikt iespējamos avārijas cēloņus, tomēr vairāki avoti izteikuši savas versijas par katastrofas iemesliem.

Grūti atpazīt

Spānijas valdība ceturtdien ziņoja, ka izdzīvojuši tikai 19 no 166 lidmašīnas pasažieriem un seši apkalpes locekļi. Spanair mirušo sarakstā iekļāvusi 157 pasažierus un 10 apkalpes locekļus. Madridē ieradušies bojāgājušo bēdu sagrautie radinieki, kas kopā ar mediķiem veica katastrofā mirušo identificēšanu. "Es nogalināšu to, kurš to izdarīja," sacīja kāds sadusmots šoferis, kurš atradās bojāgājušo identificēšanas centrā. To apgrūtina apstāklis, ka liela daļa upuru ir stipri apdeguši. "Atbildīgās personas apgalvo, ka cilvēku identificēšana pēc viņu pirkstu nospiedumiem aizņems divas dienas, lai pabeigtu. DNS identificēšana aizņems mazliet vairāk laika," sacīja Spānijas transporta ministre Magdalēna Alvareza.

Spanair un tās īpašniece Skandināvijas aviokompānija SAS apliecinājuši savu nožēlu un bēdas par notikušo, sakot, ka liks lietā visus resursus, lai atbalstītu katastrofā cietušos. "Mēs esam apņēmušies turpināt sniegt šo atbalstu vēl ilgu, ilgu laiku uz priekšu," sacīja Spanair vadītājs Markuss Hedbloms. Tomēr kompānija pagaidām nevēlas izteikt sīkākus minējumus par katastrofas iemesliem, jo vēlas veikt rūpīgāku izmeklēšanu.

Nenojaušamais kritiens

Spanair piederošā lidmašīna MD-82 ar 172 pasažieriem un 10 apkalpes locekļiem trešdienas pēcpusdienā devās uz Kanāriju salām, tomēr nogāzās neilgi pēc pacelšanās no skrejceļa. Aculiecinieki stāsta, ka pēc nogāšanās lidmašīna salūzusi vairākos gabalos. Sākotnēji tika ziņots, ka pirms nogāšanās aizdedzies viens no tās dzinējiem. Spāņu mediji vēsta, ka lidmašīnas pilots ziņojis par temperatūras mērinstrumentu bojājumiem. Kāda izdzīvojusī pasažiere telekanālam ABC stāstījusi, ka viņa un pārējie pasažieri lidmašīnas pacelšanās brīdī dzirdēja eksploziju. Tad lidaparāts atradies aptuveni 200 metru augstumā. Izdzīvojusī sieviete stāsta, ka lidmašīna piezemējusies ļoti vienmērīgi un nav licies, ka tā kristu. Pēc transporta ekspertu domām, notikušā cēlonis bijusi "kļūda paceļoties". Kāds anonīms avots apgalvo, ka aizdedzies lidaparāta kreisais dzinējs, ko ražojusi kompānija Pratt & Whitney. Tomēr M.Alvareza paziņoja, ka tiks veikta pilna notikušā izmeklēšana, pārbaudot lidojuma ierakstus un pieejamos fotoattēlus, tomēr piebilda, ka ir pārāk agri izdarīt kādus vispārīgus slēdzienus par katastrofu. Īpaši šim gadījumam izveidota neatkarīga izmeklēšanas komisija, kas mēģinās atklāt avārijas iemeslus.

15 gadu vecā lidmašīna McDonnell MD-82 iepriekš piederējusi aviokompānijai Korean Air. Tā regulāri tikusi pārbaudīta un atzīta par lidojumiem piemērotu. Lai gan atsevišķi avoti ziņo, ka šai lidmašīnai vairākkārt novērsti tehniski bojājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits