Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Trampa ievēlēšana izraisījusi naida uzbrukumu vilni

Negaidītā Donalda Trampa pagājušās nedēļās uzvara ASV prezidenta vēlēšanās izraisījusi pieaugumu naida uzbrukumos, kuros piedalās gan miljardiera atbalstītāji, gan pretinieki, ziņo CNN.

Kopš ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēja republikānis Donalds Tramps, ka ziņo medijs, valstī novērots pieaugošs skaits gan fizisku, gan verbālu uzbrukumu pret citu rasu un politiskās pārliecības cilvēkiem. 

Aktīvistu organizācija The Southern Poverty Law Center (SPLC) kopš vēlēšanām reģistrējusi vairāk kā 300 šādus uzbrukumus, kas notikuši gan skolās, gan veikalos, gan darba vietās.

ASV ielās parādījušies gan anti semītiski, gan pret islāmu un melnādainajiem vērsti grafiti. CNN publicējis attēlus, kuros redzami tādi uzraksti kā - "Heil Trump" (Sveiks, Tramp, atsauce uz nacistu sveicienu Heil Hitler); "Make America White Again" (padari ASV baltādainu atkal); "Black lives doesn't matter and neither does your vote" (melnādaino dzīvībai nav nozīme, tāpat kā tavai balsij, atsauce uz kustību Black Lives matter). Bieži izmantots arī svastikas simbols. 

 

 


Tomēr medijs norāda, ka arī Trampa pretinieki ir gatavi izmantot politisko situāciju, lai nodotos vardarbībai - reģistrēti vairāki gadījumi, kur cilvēks ir fiziski iespaidots un piekauts, jo viņš balsojis par republikāņu kandidātu. 

Lielākā daļā aktivitāšu iesaistīti studenti un skolēni - kāds jaunietis uzņēmis video, kur redzams, kā viņš skolas biedriem pasniedz vēstules ar lielu uzrakstu - Deportācijas pavēste. Citviet studentu kopmītnēs pakārtas melnādainas lelles. 

Sociālajos tīklos tiek ievietoti arī viltus paziņojumi, piemēram, kā ziņo CBS, kāda islāmticīga meitene, kas ziņoja, ka divi vīrieši tērpti Trampa atbalstītāju drēbēs viņai uzbrukuši, fiziski iespaidojuši un nozaguši hidžābu, vēlāk, kā informē policija, atzina, ka ir melojusi. 

Jāatgādina, ka pēc Brexit balsojuma Lielbritānijā, pieauga naida uzbrukumu skaits pret ieceļotājiem. Septembra sākumā Lielbritānijas policija ziņoja, ka uzsākusi izmeklēšanu par kādu poļu izcelsmes strādnieka slepkavību. Ziņots, ka notikums tiek izmeklēts kā naida uzbrukums. 40 gadus vecais vīrietis nomira pēc tam, kad viņam iepirkšanās centrā uzbruka vairāki jaunieši.

Intervijā Diena arī Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže atzina, ka, lai gan pret Latviešiem nav reģistrēti nopietni incidenti, ir saņemtas sūdzības par verbāliem uzbrukumiem un neiecietību. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits