Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Turcijā attaisno Reportieri bez robežām pārstāvi apsūdzībās par teroristu propagandu

Tiesa Stambulā trešdien attaisnojusi organizācijas Reportieri bez robežām (RSF) pārstāvi Turcijā un divus citus aktīvistus apsūdzībās par teroristu propagandas izplatīšanu.

Tiesa attaisnoja RSF pārstāvi Erolu Enderolu, tiesību aizstāvi Šebnemu Koruru Findžandži un žurnālistu Ahmetu Nesinu. Klātesošie tiesas zālē uzņēma spriedumu ar aplausiem.

Tiesas sēdē piedalījās tikai Findžandži. Enderolu un Nesins neatrodas Turcijā.

Visi trīs bija apsūdzēti par Turcijā aizliegtās separātiskās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) "teroristu propagandas" izplatīšanu, jo piedalījušies kurdiem labvēlīgi noskaņotā laikraksta Ozgur Gundem satura veidošanā.

Notiesāšanas gadījumā viņiem draudēja līdz 14 gadiem ilgs cietumsods.

2016.gada augustā Turcijas varasiestādes veica kratīšanu Ozgur Gundem redakcijā un slēdza laikrakstu, apsūdzot to par saistību ar PKK, kas kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas kurdu valsts izveidošanu.

Laikraksta slēgšana piesaistīja starptautisku uzmanību, raisot bažas par preses brīvību Turcijā.

RSF tviterī paziņoja, ka jūtas "dziļi atvieglota" par žurnālistu attaisnošanu un aicināja izbeigt otru lietu, kas ierosināta pret Enderolu.

"Trīs gadi absurdas tiesvedības jau bija netaisnīga soda forma. Un 7.novembrī sāksies jauna tiesa pret Erolu. Šīs apsūdzības ir jāatceļ," paziņoja RSF.

Findžandži pēc attaisnošanas sacīja AFP, ka ir ļoti pārsteigta par tiesas lēmumu.

"Es nezinu, kā reaģēt! Diemžēl, mēs pavadījām nevajadzīgi daudz laika cietumā, tas ir kauns," sacīja Findžandži. "Tas bija vienīgais iespējamais lēmums, bet tiesai vispār nevajadzēja notikt," viņa piebilda.

RSF izveidotajā Preses brīvības indeksā par 2018.gadu Turcija atrodas 157.vietā starp 180 vērtētajām valstīm. Organizācija secinājusi, ka Turcijas valdība pastiprinājusi kontroli pār medijiem un ir lielākā profesionālo žurnālistu ieslodzītāja pasaulē.

Tīmekļa vietne P24 vēsta, ka Turcijā ieslodzīti 140 žurnālisti, no kuriem vairums aizturēti ārkārtas stāvokļa laikā, kas tika ieviests pēc valsts apvērsuma mēģinājuma 2016.gada jūlijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits