Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Turcijas premjerministrs kritizē Vācijas attieksmi pret turkiem

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans pirms ierašanās Berlīnē, lai piedalītos svinībās par godu 50.gadadienai, kopš noslēgts abu valstu līgums par viesstrādniekiem, izteicis kritiskas piezīmes par Vācijas izturēšanos pret turku minoritāti.

"Vācijas politiķi pietiekami neatzīst ieguldījumu, kuru Vācijai devuši trīs miljoni turku," intervijā laikrakstam Bild paziņojis Erdogans.

Viņš norādījis, ka šobrīd Vācijā ir 72 000 turku izcelsmes uzņēmēji, kas nodrošina 350 000 darba vietu. "Vakardienas viesstrādnieki pamazām kļūst par darba devējiem, akadēmiķiem, māksliniekiem," piebildis Turcijas premjers.

Viņš kritizējis arī prasību mācīties vācu valodu, kas izvirzīta par priekšnoteikumu dzīvošanai Vācijā, apgalvojot, ka šādas prasības neesot atbilstošajās Eiropas Savienības (ES) vadlīnijās. "Vācu valodas zināšanu padarīšana par svarīgu nosacījumu ir pretrunā ar cilvēktiesībām," paziņojis Erdogans.

Viņa izteikumi jau izsaukuši asu vācu politiķu reakciju. Zaļo partijas pārstāvis Memets Kiličs apsūdzējis Turcijas valdības vadītāju centienos izpatikt pašmāju konservatīvajām aprindām.

"Premjerministra Erdogana valdība apzināti uzkurina aizspriedumus pret Vāciju, lai iegūtu paša valsts stingrās līnijas piekritēju simpātijas," sarunā ar laikrakstu "Neue Osnabrücker Zeitung" trešdien norādīja Kiličs.

Viņš kritizēja Erdoganu arī par vēršanos pret Turcijā strādājošajām Vācijas nevalstiskajām organizācijām, kuras Ankara apsūdzējusi kurdu bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) netiešā atbalstīšanā.

Tikmēr iekšlietu ministrs Hanss Pēters Frīdrihs atzinis, ka Vācija pēdējo 50 gadu laikā pieļāvusi kļūdas savā ārvalstnieku integrācijas politikā.

"Diemžēl mēs ļāvām viņiem kompakti dzīvot rajonos, kuros viņiem nebija (..) kontaktu ar vāciešiem," intervijā raidorganizācijai ZDF trešdien sacīja Frīdrihs.

Tomēr viņš atkārtoti izteica valdības iebildumus pret dubultpilsonības pieļaušanu. Ministrs norādīja, ka imigrantiem, ja tie vēlas palikt Vācijā, jākļūst par Vācijas pilsoņiem. "Un tad viņi vairs nav turki," uzsvēra Frīdrihs.

Erdogans savā intervijā pievērsis uzmanību arī smagajām Turcijas sarunām par iestāšanos ES. "Vācijas politiķiem vajadzētu darīt daudz vairāk, lai palīdzētu Turcijai iestāties ES," izteicies premjers. "Šajā ziņā mēs jūtamies nodoti."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits