Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Turcijas premjers neierodas Vācijā saņemt sev piešķirto balvu

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans atcēlis savu vizīti Vācijā, kur sestdien bija paredzēts viņam pasniegt balvu par "iecietību un humānismu", taču pret viņa godināšanu paredzētie protesti, domājams, tomēr notiks.

Erdogans savu Bohumas apmeklējumu atcēlis pēc tam, kad Turcijas armijas helikoptera avārijā gāja bojā tajā esošie 12 karavīri, kā arī pieci cilvēki, kuri atradās uz zemes, tostarp divi bērni.

Tikmēr Vācijas policija ziņo, ka, neskatoties uz vizītes atcelšanu, desmitiem tūkstošiem cilvēku, kas gatavojās protestēt pret Kalnraču balvas pasniegšanu Erdoganam, savu akciju neplāno atcelt.

Kalnraču balva (Steiger Award) iedibināta 2005.gadā, un privātais fonds to ik gadu pasniedz personām, kas devušas izcilu ieguldījumu Eiropas labdarībā, mūzikā, medijos, kino, sportā, vides aizsardzībā vai būvniecībā.

Iepriekš balva pasniegta žurnālistam un tā dēvētās Ostpolitik "tēvam" Egonam Baueram, austriešu komponistam un dziedātājam Udo Jirgenam, Luksemburgas premjerministram un eirozonas prezidentam Žanam Klodam Junkeram, vācu tenisistam Borisam Bekeram, britu žurnālistam Deividam Frostam, īru rokmūziķim Bobam Geldofam, šveiciešu aktierim Maksimiliānam Šelam, amerikāņu aktieriem Ričardam Čemberlenam un Stefānijai Pauersai, grupas Bee Gees dalībniekam Robinam Gibam, britu aktierim un mūziķim Kristoferam Lī, ģitāristam Markam Nofleram, vācu rokgrupas Scorpions solistam Klausam Meinem, leģendārās britu rokgrupas The Who dziedātājam Rodžeram Doltrijam un velsiešu dziedātājai Bonijai Tailerei.

Erdogana bija paredzēts balvu pasniegt kā turku tautas pārstāvim, atzīmējot "Vācijas un Turcijas draudzības" 50.gadadienu. Taču šī lēmuma oponenti, tostarp Vācijā dzīvojošie armēņi un kurdi, uzskata, ka balvas pasniegšana Erdoganam esot "pliķis visu Turcijas minoritāšu sejā". Kopumā policijai pieteiktas septiņas dažādas protesta demonstrācijas.

Sestdien Kalnraču balvu paredzēts pasniegt arī Zviedrijai karalienei Silvijai, par viņas nopelniem labdarības darbā, bijušajam Vācijas prezidentam Horstam Kēleram par nopelniem "iecietības" veicināšanā un leģendārās rokgrupas "The Velvet Underground" kādreizējam līderim Lū Rīdam.

Bija paredzēts, ka uzrunu par godu Erdoganam ceremonijas laikā sacīs bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders, kurš arī izpelnījies kritiku, par to, ka uzņēmies šo misiju. Rakstnieks Rolfs Džordāno atklātā vēstulē Šrēderam savukārt norādījis, ka Erdogans nav pelnījis šādu pagodinājumu, kamēr nav atzinis armēņu genocīda faktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits