Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Ukraina cer uz Krievijas piedalīšanos otrajā miera samitā

Kijiva vēlētos, lai Krievija apmeklē otro samitu par mieru Ukrainā, kur saņemtu starptautiski apstiprinātas vadlīnijas, kā izbeigt karu, pirms šonedēļ gaidāmā pirmā samita paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

Maskava ir paziņojusi, ka Krieviju neinteresē dalība šīs nedēļas nogalē gaidāmajā samitā.

Tā rīkotājvalsts Šveice Krieviju nav uzaicinājusi piedalīties samitā, no kura Ukraina sagaida konkrētus pasākumus, kurus izskatīt otrajā samitā.

Jermaks atgādināja, ka Kijivai ir "slikta pieredze" iepriekšējos sarunu formātos ar Maskavu pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, un tāpēc kara izbeigšana jābalsta plašā ārēja atbalsta platformā un starptautiskajās tiesībās.

"Otrajā samitā mēs sadarbosimies ar visiem kolēģiem, ar visām valstīm, kuras būs ieinteresētas tajā piedalīties," videointervijā Eiropas mediju organizācijām no Berlīnes norādīja Jermaks.

"Mēs gatavojamies kopīgi sagatavot vienotu plānu, ko atbalstīs visas atbildīgās valstis, un mēs meklējam iespēju otrajā samitā uzaicināt Krievijas pārstāvi un kopā prezentēt šo vienoto plānu," paskaidroja Zelenska biroja vadītājs.

Perspektīva, ko atbalstīs "100 vai vairāk valstu", kas pārstāv visus kontinentus, būs nevis tikai Ukrainas pozīcija, bet gan "reāls plāns, kuru būs ļoti grūti apstrīdēt", viņš piebilda.

Šveice uz divu dienu samitu Birgenštokas kūrorta kompleksā uzaicinājusi vairāk nekā 160 valstis un starptautiskās organizācijas, un līdz šim saņemti vairāk nekā 90 apstiprinājumi.

Aptuveni pusi no dalībniekiem pārstāvēs valstu vai valdību vadītāji, un aptuveni puse būs no Eiropas.

Šveices prezidente Viola Amherda pirmdien paziņoja, ka samita mērķis ir atrast ceļu uz visaptverošu, taisnīgu un ilgstošu mieru Ukrainā, kas būtu balstīts starptautiskajās tiesībās un ANO hartā.

Samitā plānots runāt arī par kuģošanas brīvību Melnajā jūrā un karagūstekņiem.

"Uzskatām, ka tas jau ir panākums, jo piedalās daudz valstu (..) no visiem kontinentiem", uzsvēra Jermaks.

Samitā nepiedalīsies Krievijas sabiedrotā Ķīna, kā arī, visticamāk, samitā nebūs Brazīlijas un Dienvidāfrikas Republikas pārstāvju.

"Mēs esam gatavi uzklausīt Ķīnas pozīciju," paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs, Pekinas dalību miera procesā raksturojot kā "ļoti nozīmīgu".

Jermaks pauda cerību, ka beigu beigās Ķīna tomēr pievienosies, jo līdzīgi Ukrainai "arī Ķīnai ir svarīga teritoriālā nedalāmība. Kodoldrošība tai ir svarīga".

"Viņiem vēl ir dažas dienas mainīt savu pozīciju. Mēs priecāsimies, ja Šveicē būs augsta līmeņa Ķīnas pārstāvis," viņš pauda, piebilstot, ka arī tad, ja Ķīna samitā nepiedalīsies, "mēs turpināsim sadarboties ar Ķīnu un no savas puses mēģināsim darīt visu, lai viņi piedalās otrajā samitā".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits