Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Ungārijas ārlietu ministrs neapmierināts ar Baltijas valstu kritiku

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto paudis neapmierinātību par Baltijas valstu kritiku par Budapešatas lēmumu vienkāršot Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu iebraukšanu valstī.

Sijārto Baltijas valstu kritiku nodēvējis par "propagandu", kas balstīta "bērnišķīgos melos", jo Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem joprojām ir nepieciešamas vīzas iebraukšanai Šengenas zonā un uzturēšanās atļauju iespējams iegūt tikai likumā noteiktajā kārtībā, vēsta laikraksts "The Budapest Times".

Sijārto piebildis, ka uzturēšanās atļaujas izsniegšana un līdzīgas procedūras ir katras valsts atbildība, turklāt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varasiestādēm ir līdzīgas tiesības.

"Būtu labāk, ja mani Baltijas valstu kolēģi korekti informētu savus pilsoņus, nevis sāktu jaunas nomelnošanas kampaņas," viņš teicis.

Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna un citas Igaunijas amatpersonas Ungārijas lēmumu raksturoja kā nepieņemamu, jo tas apdraud Šengenas zonas drošību. Cahkna arī piebildis, ka Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna rīcība ir "bijusi ļoti dīvaina", kopš viņš apmeklēja Maskavu un Pekinu. Lai gan Ungārija pašlaik ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, viņam nebija citu valstu mandāta pārstāvēt bloku tādās vizītēs.

Uz līdzīgiem riskiem Eiropas Savienības un Šengenas zonas drošībai norādījušas arī Lietuvas un Latvijas amatpersonas, piemēram, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Ungārijas ārvalstu darbinieku karšu sistēma, kas ieviesta jūlija sākumā, ļauj vienkāršotā veidā pieņemt darbā pilsoņus no astoņām valstīm, kas nav ES dalībvalstis - Bosnijas un Hercegovinas, Ziemeļmaķedonijas, Moldovas, Melnkalnes, Serbijas, Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas.

Šis tā dēvētais viesstrādnieku mehānisms pieļauj neierobežotu imigrāciju Ungārijā, jo nav noteikts ierobežojums ieceļojošo Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu skaitam. Domājams, ka šis mehānisms tiks izmantots,  lai Ungārijā varētu ierasties darbinieki, kas piedalīsies Pakšas atomelektrostacijas (AES)  būvniecībā. AES būvēs Krievijas valsts kodolenerģētikas kompānija "Rosatom". Tomēr eksperti norāda, ka princips par neierobežota skaita ārvalstu strādnieku ievešanu ir nesamērīgs un aizdomīgs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atvaira lidrobotu uzbrukumu Kijivai

Naktī uz pirmdienu krievi atkal uzbrukuši Kijivai ar lidrobotiem"Shahed", taču ukraiņu zenītartilēristi visus bezpilota lidaparātus notriekuši, pirms tie sasniedza galvaspilsētu, paziņojis...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits