Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Vācijā aizliedz Hamburgas Islāma centru un ar to saistītās organizācijas

Vācijas valdība aizliegusi musulmaņu reliģisko organizāciju Hamburgas Islāma centru (IZH) un ar to saistītās organizācijas par islāmisko ekstrēmismu un antikonstitucionālu darbību, liekot slēgt četras šiītu mošejas un konfiscējot aktīvus, vēsta Deutsche Welle.

Vācijas iekšējās izlūkošanas dienesti uzskata IZH par Irānas režīma un tā atbalstītā Libānas islāmistu grupējuma Hezbollah ietekmes sviru Vācijā. Turklāt IZH esot liela ietekme uz atsevišķām mošejām un asociācijām. Vācijas valdība klasificējusi Hezbollah kā teroristisku grupējumu.

Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere trešdien paziņoja, ka IZH darbība aizliegta par ekstrēmisma izplatīšanu un ka policija pārmeklē IZH pārvaldīto Imāma Ali mošeju, kas vietējo vidū pazīstama kā Zilā mošeja un ir viena no vecākajām mošejām Vācijā. "Man svarīgi skaidri uzsvērt, ka mēs nevēršamies pret reliģiju, bet gan pret grupu, ko apsūdz Vācijas valsts un arī sieviešu tiesību apdraudēšanā," paziņoja ministre. Viņa teica, ka IZH tiek izmeklēts arī par "agresīva antisemītisma izplatīšanu". Jau novembrī veiktajās kratīšanās IZH pārvaldītajos īpašumos atrasti pierādījumi par grupas saistību ar Hezbollah, kas arī noveduši pie trešdien noteiktā darbības aizlieguma.

Vācijas Iekšlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka tā ir aizliegusi Hamburgas Islāma centra un ar to saistīto organizāciju darbību Vācijā, jo "tās ir ekstrēmistiskas organizācijas, kas cenšas sasniegt pretkonstitucionālus mērķus". "Kā tiešs Irānas augstākā islāmiskās revolūcijas līdera pārstāvis IZH izplata islāma revolūcijas ideoloģiju un agresīvā un kaujinieciskā stilā cenšas panākt šādu revolūciju Vācijas Federatīvajā Republikā," Vācijas Iekšlietu ministrijas paziņojumu citē Associated Press.

Kratīšanas veiktas 53 IZH un ar to saistīto organizāciju pārvaldītajos īpašumos Brēmenē, Bavārijā, Mēklenburgā-Priekšpomerānijā, Hesenē, Lejassaksijā, Ziemeļreinā-Vestfālenē un Berlīnē. Četras šiītu mošejas slēgtas.

Vācijas galvenā ebreju organizācija Ebreju centrālā padome apsveikusi IZH aizliegumu. "Irānas mullu režīma un tā sabiedroto pasaulē mērķis ir iznīcināt demokrātiju un mūsu dzīvesveidu," teikts organizācijas prezidenta Jozefa Šustera paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits