Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vācija oficiāli sāk karaspēka izvešanu no Afganistānas

Vācijas armija piektdien oficiāli sāka karaspēka izvešanu no Afganistānas, noslēdzot teju 20 gadus ilgušo misiju nemierīgajā Āzijas valstī.

"Mūsu misija Afganistānā ir beigusies," Berlīnē pavēstīja Aizsardzības ministrija, apstiprinot agrākos paziņojumus, ka vairāk nekā 1000 vīru lielais kontingents pametīs Afganistānu, kas tika izplatīts pēc ASV prezidenta Džo Baidena lēmuma par krietni lielākā Savienoto Valstu kontingenta izvešanu.

Tiek plānots, ka NATO misijas Resolute Support karavīri no Afganistānas tiks izvesti līdz septembrim. Vācijai "Resolute Support" misijā ir otrs lielākais kontingents.

Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere devusi rīkojumu izvietot Vācijas elites īpašos spēkus KSK, lai sniegtu atbalstu karaspēka izvešanai, pastāvot bažām, ka talibu nemiernieki var izmantot situāciju, kad ārvalstu karaspēka klātbūtne Afganistānā sarūk.

Uz Afganistānu nosūtīti papildu bruņutransportieri, un bāzē Camp Marmal Mazārešarīfā, Afganistānas ziemeļos, kur atrodas lielākā daļa Vācijas karavīru, jau ieradušies Nīderlandes papildspēki.

Vācijas armija no Afganistānas izvedīs vairāk nekā 100 transporta vienības helikopterus, kā arī kopumā aptuveni 800 konteinerus.

Vācijas Aizsardzības ministrija iepriekš bija paziņojusi, ka plāno savus 1300 karavīrus izvest no Afganistānas līdz jūlija sākumam.

ASV prezidents Džo Baidens šomēnes paziņoja, ka Vašingtona uzvedīs savus karavīrus no Afganistānas no 1.maija līdz 11.septembrim.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstījis, ka sabiedrotie iegāja Afganistānā kopā, saskaņoja savas nostājas un kopīgi arī atstās Afganistānu.

Lēmums par Starptautisko drošības atbalsta spēku Afganistānā (ISAF) izveidi tika pieņemts Bonnas konferencē 2001.gada decembrī pēc "Taliban" režīma gāšanas, un 2003.gada 11.augustā NATO uzņēmās šo spēku vadīšanu. 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem, un 2015.gada 1.janvārī NATO uzsāka apmācības operāciju "Resolute Support".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits