Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Pie Polijas prezidenta pils izvietotajā Smoļenskas aviokatastrofā bojāgājušo piemiņas vietā novietots krusts. Septiņus gadus pēc traģēdijas joprojām turpinās asas diskusijas par aviokatastrofā vainīgajiem

Vēl asiņo Smoļenskas aviokatastrofas rēta

Pirmdien ar piemiņas ceremonijām gan Polijā, gan Krievijas pilsētas Smoļenskas pievārtē tiks atzīmēta septītā gadadiena kopš 2010. gada 10. aprīļa aviokatastrofas, kad, nolaižoties lidostā pie Smoļenskas, avarēja Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīna Tu-154M un bojā gāja prezidents, kā arī 95 valsts vadības, bruņoto spēku, garīdzniecības un sabiedrības pārstāvji.

Polijai šī aviokatastrofa joprojām ir kā asiņojoša brūce. Tās pašreizējā vadība noraida līdzšinējos atzinumus, ka katastrofā vainojama pilotu kļūda, nosēdinot lidmašīnu sarežģītos laika apstākļos. Polija joprojām vēlas atgūt no Krievijas lidmašīnas atlūzas, lai sīkāk analizētu tās un pārliecinātos, ka uz tām nav sprāgstvielu pēdu. Pagājušajā nedēļā Polijas prokurori paziņoja, ka izvirzīs apsūdzības pret Krievijas gaisa satiksmes kontrolieriem.

Polijā aviokatastrofa tiek izmantota arī iekšpolitiskajās cīņās. Pašreizējais Eiropas Savienības Padomes prezidents Donalds Tusks, kura atkārtotu apstiprināšanu šajā amatā kategoriski nevēlējās Polijas vadība, pagājušajā mēnesī tika vainots valsts interešu neievērošanā, savulaik nepanākot dziļāku izmeklēšanu par katastrofu un ļaujot ar Krieviju saistītai firmai veikt prezidenta lidmašīnas apkopi.

Polijas līdzšinējie mēģinājumi atgūt lidmašīnas atliekas bijuši neveiksmīgi, jo Krievija kategoriski atsakās tās atdot. Pagājušajā nedēļā Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis paziņojis Polijas Radio – Polijas valstij ir pienākums nerimstoši atgādināt Krievijai, ka atlūzas ir jāatdod. Lai to sekmētu, Polijas valdība plānojot nolīgt kādu starptautiski pazīstamu juridisku firmu, kas varētu palīdzēt formulēt prasību pret Krieviju par atlūzu atdošanu. "Šis process ir ļoti ieildzis. Jo ilgāk jūs slēpjat atlūzas un jo ilgāk jūs slēpjat melnās kastes, jo poļiem ir vairāk iemeslu domāt par jūsu līdzdalību katastrofā," vēršoties pie Krievijas, intervijā teica ministrs.

Polijas ģenerālprokurora vietnieks Mareks Pasjoneks pagājušajā nedēļā paziņoja, ka sarunu ierakstu analīze starp lidmašīnas pilotiem un aviodispečeriem likusi Polijas prokuroriem formulēt jaunas apsūdzības gaisa satiksmes kontrolieriem – Krievijas pilsoņiem, vēsta Reuters. Iepriekšējās Polijas valdības ziņojums par aviokatastrofu uzsvēra, ka Smoļenskas aviodispečeru darbības netieši ir līdzvainojamas notikušajā. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 10.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
bet,kāpēc visas rokas rāda uz Putinu?
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
LAI DIEVS SODA AR SAVU TAISNĪGO ROKU VAINĪGOS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits