Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Zarnu nūjiņas infekcija - līdz šim lielākā Vācijas vēsturē

Šiga toksīnu radošās zarnu nūjiņas bīstamā apakštipa izplatība Vācijā, kur ir inficēti vairāk par 300 cilvēkiem un miruši desmit, ir viena no līdz šim lielākajām pasaulē un lielākā Vācijas vēsturē, atsaucoties uz Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centru, vēsta Deutsche Welle.

Lielai daļai inficēto iestājušās komplikācijas, jo viņi saslimuši ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), kurā asiņainai caurejai seko hemolītiskā anēmija un akūta nieru mazspēja.

Ārstu ziņojumi liecina - lai gan parasti ar HUS saslimst bērni līdz piecu gadu vecumam, šajā infekcijas uzliesmojumā 87% inficēto ir pieaugušie ar skaidri izteiktu sieviešu dominanci (68%). Lielākā daļa saslimušo ir Hamburgas reģionā. Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes veselības ministrs Heiners Gargs paziņojis, ka infekcijas uzliesmojums vēl, visticamāk, nav sasniedzis maksimuma punktu, jo starp inficēšanos un slimības pirmo simptomu konstatēšanai var būt pat 10 dienas, raksta TheLocal.de.

Pārbaudes Ziemeļvācijā, kur ir vislielākais saslimušo skaits, pagājušajā nedēļā liecināja, ka infekciju satur no Spānijas dienvidiem ievestie gurķi. Savukārt Spānijas lauksaimniecības ministre Roza Agulera paziņojusi, ka Spānijā infekcijas izplatība nav konstatēta un, lai gan gurķu kravas, kas nogādātas Vācijā, tagad ir iznīcinātas, neesot pamata apgalvojumiem, ka gurķi ar bīstamo zarnu nūjiņas paveidu piesārņoti to izcelsmes valstī. Iespējams, piesārņojums radies transportēšanas laikā.

Kamēr nav pilnīgi skaidri zināms inficēšanās avots, vāciešiem tiek ieteikts atturēties no termiski neapstrādātu dārzeņu - tomātu, gurķu un salātlapu - lietošanas pārtikā, laikrakstam Bild am Sonntag paziņojusi Vācijas patērētāju tiesību aizsardzības ministre Ilze Aignere. Laikraksts arī veicis aptauju, kurā noskaidrots, ka 58% vāciešu ņēmuši vērā šos ieteikumus un tagad atsakās no dārzeņu lietošanas.

Paredzams, ka zarnu nūjiņas krīzi pārrunās arī Eiropas Savienības lauksaimniecības ministri, kas svētdien pulcējās uz triju dienu sanāksmi Ungārijas pilsētā Debrecenā.

BBC ziņo, ka gurķi no Spānijas dienvidu fermām ir eksportēti arī uz Čehiju, Austriju, Ungāriju un Luksemburgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits