Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zelenskis: No Viļņas Ukraina dodas prom ar būtisku drošības uzvaru

Ukrainas delegācija no NATO samita Viļņā mājup dosies ar būtisku drošības uzvaru, jo Ukraina saņēma G7 valstu atbalsta apliecinājumu, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ukrainas delegācija mājās dodas ar būtisku drošības uzvaru Ukrainai, mūsu valstij, mūsu tautai, mūsu bērniem," Zelenskis teica žurnālistiem Viļņā, kur NATO samita laikā tikās ar G7 valstu līderiem. 

Viņš pateicās "ikvienam, kurš padarīja to iespējamu", sakot paldies kolēģiem, Lietuvai un NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam. 

Zelenskis uzsvēra, ka G7 valstis sniedz "drošības garantijas Ukrainas ceļā uz NATO". Viņš norādīja, ka nākotnē drošības garantijas tiks "vēl vairāk paplašinātas ar mūsu nozīmīgākajiem partneriem" gan divpusējos, gan daudzpusējos līgumos. 

Jau vēstīts, ka G7 valstis trešdien apņēmās sniegt ilgstošu militāru atbalstu Ukrainai, lai palīdzētu tai cīnīties ar Krievijas armiju un pēc kara beigām nepieļautu iespēju, ka tas varētu atkārtoties.

Pagaidām Ukrainai ceļš uz iestāšanos NATO ir vēl pietiekami tāls, tādēļ G7 valstis izstrādājušas pārejas laika plānu, lai nodrošinātu noturīgus spēkus, kas spēj aizsargāt Ukrainu tagad un atturēt Krieviju no agresijas nākotnē.

Ukrainas starptautiskie atbalstītāji cenšas pārliecināt Kijivu par savu atbalstu pēc tam, kad NATO atteicās uzaicināt Ukrainu kļūt par alianses dalībvalsti.

G7 - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Kanāda un Japāna - paziņoja, ka centīsies vienoties par Ukrainas bruņoto spēku nodrošināšanu ar modernu militāro tehniku uz sauszemes, gaisā un jūrā. Tas nozīmētu, ka "prioritāte būs pretgaisa aizsardzība, artilērija un tālās darbības ieroči, bruņumašīnas un citas svarīgas spējas, piemēram, kaujas aviācija", sacīts paziņojumā.

G7 valstis norādīja, ka tās piedāvās sniegt Ukrainai ātru militāru un finansiālu palīdzību "Krievijas bruņota uzbrukuma gadījumā nākotnē". Tās arī centīsies "radīt Krievijai ekonomiskas un citas izmaksas", ja tā sāks jaunu karu pēc šī konflikta beigām.

NATO valstis ļoti piesardzīgi izturas pret konkrētiem solījumiem Ukrainai, bažījoties, ka tie varētu ievilkt Rietumus karā ar Maskavu. Taču Rietumu līderi uzstāj, ka vēlas parādīt Kremlim, ka tas nesagaidīs Rietumu atbalsta Ukrainai samazināšanos.

Alianses līderi otrdien samitā Viļņā vienojās, ka Ukraina uzaicinājuu pievienoties NATO saņems pēc kara beigām, kad dalībvalstis vienosies un Kijiva izpildīs nosacījumus. Tāpat tika nolemts, ka Ukrainai nebūs jāizpilda Rīcības plāns, tika izveidota NATO un Ukrainas padome, kuras pirmā sēde notika Viļņā, un apstiprināta daudzgadu programma palīdzībai Ukrainas Bruņotajiem spēkiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits