Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Zelenskis pauž vilšanos par vairāku valstu līderu vilcināšanos apmeklēt miera samitu

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien drošības forumā Singapūrā paudis vilšanos par to, ka vairāku valstu līderi nav apņēmušies piedalīties Šveicē gaidāmajā miera samitā.

Ķīna likusi noprast, ka tās prezidents Sji Dzjiņpins samitā nepiedalīsies, bet ASV prezidents Džo Baidens vēl nav paziņojis, vai apmeklēs šo Ukrainai svarīgo pasākumu.

Zelenskis forumā "Šangri-La dialogs", ko apmeklē daudzu pasaules valstu aizsardzības ministri, aicināja sniegt lielāku militāro palīdzību Ukrainai.

Ukraina arī cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

Zelenskis sacīja, ka vairāk nekā 100 valstis un organizācijas ir pieteikušās dalībai konferencē, un mudināja Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis pievienoties.

"Mēs esam vīlušies, ka daži pasaules līderi vēl nav apstiprinājuši savu dalību miera samitā," sacīja Zelenskis.

Samits var zaudēt nozīmīgumu, ja to neapmeklēs ASV prezidents.

Arī Ķīna piektdien paziņoja, ka tai būs grūti piedalīties konferencē, ja tajā nepiedalīsies Krievija.

Zelenskis Singapūras drošības foruma ietvaros tikās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, un pēcāk žurnālistiem sacīja, ka viņiem bijusi ļoti laba tikšanās. Ukrainas prezidents platformā "X" norādīja, ka viņi apsprieduši Ukrainas "aizsardzības vajadzības, Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas stiprināšanu, F-16 koalīciju un divpusējā drošības līguma projekta izstrādi".

Pentagona preses pārstāvis paziņoja, ka Ostins atkārtoti apliecināja "nelokāmo ASV atbalstu Ukrainai, saskaroties ar Krievijas agresiju". Ostins arī "vēlreiz apstiprināja ASV apņemšanos saglabāt stingru vairāk nekā piecdesmit valstu koalīcijas atbalstu, lai palīdzētu Ukrainai aizstāvēt tās brīvību", paziņoja Pentagona pārstāvis.

Tikšanās notika pēc Vašingtonas lēmuma daļēji atcelt ierobežojumus ASV piegādāto ieroču izmantošanai, lai uzbruktu Krievijas iekšienē, ko Zelenskis nosauca par "soli uz priekšu".

ASV Kongress aprīlī pēc mēnešiem ilgām politiskām ķildām apstiprināja 61 miljardu ASV dolāru palīdzības paketi Ukrainai, kas ļāva nodrošināt tik ļoti nepieciešamo ieroču piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Ķīnas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņam nav zināms, ka Ķīnas aizsardzības ministrs Duns Džjuņs Singapūrā plānotu tikties ar Zelenski.

Ukrainas prezidents pēdējo dienu laikā apmeklējis Spāniju, Zviedriju, Portugāli un Beļģiju, mudinot sabiedrotos nodrošināt Ukrainai vairāk ieroču, kā arī cenšoties vairot atbalstu miera samitam.

"Ukraiņiem ir ļoti svarīgi, lai pasaule nenogurtu (..), lai pasaule saprastu, ka tā nevar nogurt no agresora sāktā kara," otrdien Portugālē sacīja Zelenskis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits