Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zelenskis Viļņā: Baltijas valstu neatkarības atjaunošana iedvesmo ukraiņus

Uzrunā Daukanta laukumā Viļņā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pauda pārliecību par to, ka Krievija atkāpsies, un piebilda, ka Baltijas valstu neatkarības atjaunošana ir iedvesmojusi ukraiņus.

Uzrunu sanākušajiem Zelenskis sāka ar lietuviešu valodā ar sveicienu Viļņai un Lietuvas tautai.

"Esmu pārliecināts, ka Krievija atkāpsies. Nav iespējams nosaukt precīzu dienu, kad tas notiks, nav iespējams detalizētāk pateikt, kā tas notiks. Bet mēs zinām, ka tas notiks. Un mūsu brīvība uzvarēs. Tāda diena noteikti pienāks. Pirmā diena pēc kara ir mūsu diena,” sacīja Ukrainas prezidents.

Pieminot Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu, Zelenskis sacīja, ka tā ir iedvesmojusi ukraiņus.

"Jūs vairāk par visu pasaulē gribējāt brīvību un zinājāt, ka jūsu brīvība, ja tā tiks aizsargāta, nozīmēs labu un drošu likteni. Tā tas notika, un mēs visi esam jums pateicīgi par jūsu drosmi, kas palīdzēja mainīt vēsturi uz labo pusi," teica Zelenskis.

Viņš sacīja, ka šodien ir pienācis vēl izšķirošāks vēsturisks brīdis, un draudi ir vēl lielāki, jo "mums ir darīšana ar vēl viltīgāku Krieviju".

"Tagad, kad Maskava mēģina atgūt savu veco impēriju, izmantojot visu savu ieroču arsenālu, mūsu ukraiņu drosme palīdz arī jums. Mūsu vienotība ar jums ir arī jūsu drošības garantija," uzsvēra Zelenskis.

"Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos. Mums tas jādara ar maksimālu vienotību, lai sasniegtu savu mērķi - lai vairs nebūtu impērijas," sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš uzskaitīja Krievijas noziegumus Ukrainā: agresiju pret Ukrainu, sapņus par ukraiņu tautas pazemošanu, slaktiņus, bērnu un pieaugušo izsūtīšanu, ukraiņu kultūras pamatu graušanu.

"Viņi brutāli spīdzina cilvēkus. Viņi tur gūstā tūkstošiem cilvēku, spīdzina viņus tikai ar mērķi atriebties par to, ka Ukraina pastāv. Tas ir Krievijas ļaunuma līmenis," sacīja Ukrainas prezidents.

"Ja pienāks tāda katastrofāla diena - nākamajā dienā pēc Ukrainas -, Krievija darīs visu, lai pienāktu diena pēc Moldovas, un tad diena pēc Baltijas valstīm, diena pēc Polijas, diena pēc daudzām citām. Kazahstāna un Uzbekistāna jau tagad dzird, ka Krievija neciena viņu neatkarību," uzskaitīja Zelenskis. "Krievijas vēlme manipulēt ar visiem ir acīmredzama. Tagad ir bīstami klusēt, palikt malā vai būt vienam," viņš teica par Kremļa režīma nodomiem.

Sanākušos uzrunāja arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kurš teica, ka šodien viņam bija "tas gods paspiest roku cilvēkam, kurš pēdējos gados ir piedzīvojis daudzas grūtības, satricinājumus un izaicinājumus kā karojošas valsts vadītājs. Izšķirošajā brīdī, viņš, nevilcinoties, piecēlās un cīnījās pret iebrucējiem".

Nausēda atgādināja, ka Ukraina jau desmit gadus bez pārtraukuma aizstāv savas valsts cieņu.

"Dārgais Volodimir, paldies par to, ko darāt, paldies, ka esat tur. Es vēlos, lai jūs zinātu, ka Ukrainas apņēmība aizstāvēt brīvību mūs šeit, Lietuvā, iedvesmo un mudina to vēl vairāk lolot un stiprināt," sacīja Lietuvas prezidents.

Jau vēstīts, ka trešdien Zelenskis ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Lietuvā, lai pēc tam dotos arī uz Igauniju un Latviju.

Krievija iebrukumu Ukrainā sāka 2014.gadā, okupējot daļu valsts austrumu teritorijas un Krimas pussalu. Kaujas par teritoriju Ukrainas austrumos turpinājās astoņus gadus līdz 2022.gada 24.februārī Krievija sāka atkārtotu iebrukumu Ukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits