Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Ziņojums: Zviedrijai jāuzlabo valstī esošo atomelektrostaciju drošība

Zviedrijai ir jāveic pasākumi, lai palielinātu tās atomelektrostaciju (AES) drošību pret iespējamiem uzbrukumiem, tostarp jāievieš bruņota apsardze, konstatēts ceturtdien publicētā ziņojumā, kas izstrādāts pēc valdības pasūtījuma.

"Terorakts pret atomelektrostaciju var būt ar tādām pašām sekām videi kā avārija atomelektrostacijā," paziņoja Zviedrijas Radiācijas drošības pārvalde.

139 lappušu garo ziņojumu sastādīja Radiācijas drošības pārvalde, nacionālā policijas pārvalde, Nacionālais energotīkls un Civilo negadījumu aģentūra. Tajā aicināts paplašināt apsargājamo rajonu ap AES un ieviest pastāvīgu un bruņotu apsardzi. "Nav nekāda iemesla, kāpēc šie apsargiem nevajadzētu spēt aizsargāt sevi, ja viņi tiktu pakļauti vardarbībai. Es neuzskatu, ka tas būtu ļoti skandalozi," sacīja Radiācijas drošības pārvaldes inspektors Stigs Isaksons.

Inspektors tomēr uzsvēra, ka svarīgākais solis uz labāku drošību ir panākt labāku koordināciju starp varas iestādēm un aģentūrām, lai varētu ātrāk reaģēt draudu gadījumā. Isaksons sacīja, ka Zviedrijas drošības policijai pēdējos gados nav bijuši zināmi "konkrēti draudi" pret šīs valsts trim AES un 10 reaktoriem, bet uzsvēra, ka vides aktīvistu darbība ir pamudinājusi labēji centrisko valdību pasūtīt šo ziņojumu.

2010.gada jūnijā 50 organizācijas "Greenpeace" aktīvisti iekļuva Forsmarkas AES netālu no Upsalas pilsētas, lai protestētu pret atomenerģijas moratorija atcelšanu. 29 no viņiem vēlāk tika piespriesti naudassodi par ielaušanos svešā īpašumā, bet viens tika atzīts par vainīgu nelielā ieroču likuma pārkāpumā, jo viņam bija piparu aerosols.

Viens no ziņojumā ierosinātiem pasākumiem ir pastiprināt likumus pret ielaušanos kodolobjektos un palielināt sodus par šādu rīcību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits