Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zviedrijā lielā mājputnu kompleksā konstatēts putnu gripas uzliesmojums

Zviedrijā Monsteras reģionā lielā komercnovietnē ar apmēram 1.3 miljoniem dējējvistu konstatēts augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojums. Uzliesmojuma dēļ Zviedrijas kompetentā iestāde veic slimības apkarošanas pasākumus, tostarp mājputnu likvidēšanu, portālu Diena informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD atkārtoti aicina Latvijas mājputnu turētājus izvērtēt iespēju nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaujot mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, kā arī atlikušajos ziemas un gaidāmajos pavasara mēnešos atturoties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

PVD atgādina– lai pasargātu mājputnus no dažādām saslimšanām, ikdienā ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi, mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizējot mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem, kā arī nedrīkst pieļaut nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanās vietām. Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, mājputnu turētāji ir aicināti nekavējoties ziņot praktizējošam veterinārārstam vai PVD teritoriālajai struktūrvienībai.

Tāpat PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimības klīniskās pazīmes putniem ir pēkšņa un strauja slimības norise, nespēks, depresija un atteikšanās no barības, izspūrušas spalvas, drudzis, izmainīta gaita, smakšana, zilgana ādas krāsa un masveida putnu nobeigšanās.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

Pēdējos četros mēnešos augsti patogēnās putnu gripas uzliesmojumi konstatēti gan savvaļas putniem, gan mājputnu novietnēs Nīderlandē, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Dānijā, Zviedrijā, Horvātijā, Polijā, Beļģijā, Īrijā, Ukrainā, Ungārijā un Lietuvā, bet Itālijā, Slovēnijā, Spānijā, Norvēģijā, Rumānijā un Slovākijā tikai savvaļas putniem.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa nav reģistrēta. Jāpiebilst, ka pagājušā gada 11 mēnešos uz putnu gripu laboratoriski izmeklēti 12 nobeigušies savvaļas putni, taču putnu gripa tiem netika konstatēta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits