Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Bellingcat: Otrs iespējamais Skripaļa indētājs ir GRU aģents Aleksandrs Miškins

Otrais no vīriešiem, kurus tur aizdomās par bijušā Krievijas izlūkdienesta aģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu un kurš publiskajā telpā figurēja ar neīstu vārdu Aleksandrs Petrovs, patiesībā ir Krievijas armijas izlūkošanas pārvaldes aģents Aleksandrs Miškins, vēsta petnieciskās žurnālistikas interneta vietne Bellingcat un medijs The Insider.

Iepriekš jau ziņots, ka Skripaļu Lielbritānijas pilsētā Solsberijā, izmantojot nervus paralizējošo indi Novičok, martā centās nonāvēt divi vīrieši. Viens no viņiem ar pieņemto vārdu Ruslans Boširovs izrādījās GRU darbinieks Anatolijs Čepiga, kurš iepriekš par labu darbu saņēmis Krievijas augstāko apgalvojumu.

Pirmdien Bellingcat vēsta, ka pārliecinoši var apliecināt arī otra vīrieša personību. Petrovs, patiesajā uzvārdā Miškins, ir apmācīts militārais ārsts, kurš sadarbojies ar GRU. Tas apstiprinājies sarunās ar vairākiem viņam pazīstamiem cilvēkiem, kā arī viņa dokumentu kopiju izpētes laikā.

Pēc Bellingcat paustā, izzināt ko vairāk par Miškinu bijis ārkārtīgi grūti. Viņš dzimis 1979. gada 13. jūlijā Loigas ciemā Arhangeļskas apgabalā, absolvējis vienu no elitārākajām militārās medicīnas akadēmijām, stažējies Krievijas jūras bruņoto spēku sastāvā. Pārceļoties uz Maskavu, viņš pieņēmis slepenu identitāti, mainot vārdu un kopš 2011. gada ir Aleksandrs Petrovs. Šajā laikā viņš arī vairākkārt ceļojis, piemēram, apmeklējis Ukrainas galvaspilsētu Kijevu Maidana notikumu laikā 2013. gada decembrī, kā arī prokrievisko separātistu pašpasludināto Piedņestras Republiku Moldovā.

Atšķirībā no Čepigas, Petrova dokumentācijā saglabātas autentiskas ziņas par Miškinu, piemēram, precīzs dzimšanas datums, paša īstais vārds un vecāku vārdi, vēsta Bellingcat.

Līdz pat 2014. gada septembrim Miškina reģistrētā mājas adrese Maskavā bijusi GRU galvenās mītnes adrese - Horoševskas šoseja 76B. Savukārt 2014. gada rudenī gan Miškins, gan Čepiga pārcēlušies uz citiem apartamentiem.

Miškina pašreizējais militārais rangs neesot precīzi nosakāms, taču, vadoties pēc pakāpes, ar kādu viņš pirms 15 gadiem absolvējis Militārās medicīnas akadēmiju, var uzskatīt, ka Skripaļa saindēšanas bŗidī viņš bijis pulkvežleitnants vai pulkvedis.

Bellingcat un medijs The Insider arī intervēja vairākas personas, kuras bijušas pazīstamas ar Miškinu gan Sanktpēterburgā, gan dzimtajā Loigas ciemā. Bellingcat sola otrdien publicēt detalizētu izklāstu, kā identificējuši Miškinu, kā arī dažādu intervēto personu stāstīto. Tāpat tiks publicēti attēli, kas apliecina, ka ar Aleksandra Miškina un Aleksandra Petrova vārdu izdotajos dokumentos redzamas viena un tā paša cilvēka fotogrāfijas.

 

Top komentāri

Vladimirs
V
Cik zīmīgi: ārsts - indētājs - Krievijas varonis........
Ilona Kulda
I
GRU operācijas ārvalstīs kļūst arvien agresīvākas un prastākas
indes laboratorija - Kremlis
i
Militārais ārsts. Loģiski, pie īpaši bīstamas indes labāk ķerties speciālistam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits