Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Barrozu nosoda Orbanu par ES pielīdzināšanu PSRS

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu piektdien izteica nopēlumu Ungārijas premjerministram Viktoram Orbanam, kurš Briseles amatpersonas pielīdzinājis padomju apspiedējiem.

"Tie, kuri salīdzina Eiropas Savienību ar PSRS, izrāda pilnīgu izpratnes trūkumu par demokrātiju," norādīja Barrozu pārstāve Pia Ahrenkilde-Hansena. "Viņi arī neizprot, cik nozīmīgs ir to cilvēku ieguldījums, kuri ir aizstāvējuši brīvību un demokrātiju un ir cīnījušies par to."

Ceturtdien, Budapeštā uzstājoties ar uzrunu 1848.gada revolūcijai veltītajā pasākumā, Orbans sacīja: "1848.gada politiskā un intelektuālā programma bija šāda - mēs nebūsim [Hābsburgu impērijas] kolonija! 2012.gadā ungāru programma un vēlme ir šāda - mēs nebūsim kolonija." "Ungārija 2011./2012.gada ziemā nebūtu varējusi iestāties pret spiedienu un lietām, kas tika diktētas no ārvalstīm, ja nebūtu to simtiem tūkstošu cilvēku, kuri sarosījās, lai visiem apliecinātu, ka ungāri nedzīvos tā, kā diktē ārvalstnieki," uzsvēra Ungārijas premjerministrs.

"Mēs nebūsim kolonija. Ungāri nedzīvos pēc ārvalstu komandām, viņi neatteiksies no savas neatkarības, no savas brīvības," aptuveni 100 000 cilvēku, kas bija pulcējušies pie parlamenta ēkas Budapeštā, sacīja Orbans. "Kā Eiropas valsts mēs pieprasām līdzvērtīgu attieksmi. Mēs nebūsim otrās šķiras Eiropas pilsoņi. Mēs taisnīgi pieprasām, lai pret mums tiktu izvirzīti tādi paši standarti kā pret citām valstīm."

Jau ziņots, ka Briseles un Budapeštas attiecības pēdējā laikā ir visnotaļ saspringtas. 7.martā EK paziņoja, ka devusi Ungārijai mēnesi laika, lai tā veiktu grozījumus divos pretrunīgi vērtētos likumos, pretējā gadījumā pret to tiks sākts tiesas process Eiropas Savienības Tiesā. Savukārt 13.martā ES finanšu ministri pieņēma lēmumu iesaldēt Ungārijai nākamgad piešķiramos līdzekļus 495 miljonu eiro apmērā valsts pārmērīgā budžeta deficīta dēļ.

Šis ir pirmais gadījums, kad pārmērīga budžeta deficīta dēļ ES iesaldē kādai valstij paredzēto finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits