Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Britu aģents: ir pārliecība, ka Ļitviņenko slepkavībā iesaistīta Krievijas valsts

Britu izlūkdienesta aģents pavēstījis, ka bijušā aģenta un Kremļa pretinieka Aleksandra Ļitviņenko slepkavībā 2006.gadā Londonā varētu būt iesaistīta Krievijas valdība, ziņo BBC. Krievija noraida, ka šajā noziegumā varētu būt vainojami Krievijas drošības dienesti.

Paziņojums parādījās britu televīzijas BBC analītiskajā raidījumā Newsnight. "Mums ir stingra pārliecība, ka Ļitviņenko lietā ir iesaistīta Krievijas valsts," sacīja vārdā nenosaukts aģents, kura seja televīzijas ekrānā netika demonstrēta. Avots arī piebilda, ka pagājušajā gadā novērsta no Krievijas emigrējušā oligarha Borisa Berezovska slepkavība. Arī viņš savulaik asi kritizējis Krievijas bijušo prezidentu Vladimiru Putinu. BBC ziņo, ka šī ir pirmā reize, kad kāds britu drošības dienestu pārstāvis nāk klajā ar šādu informāciju.

Otrdien savu atbildi britu aģenta izteikumiem pauda Krievijas puse. Krievijas veiktā izmeklēšana A.Ļitviņenko lietā "neesot guvusi pierādījumus, ka kāds no slepenajiem dienestiem būtu bijis iesaistīts noziegumā", sacīja izmeklēšanas komisijas pārstāvis Vladimirs Markins. Viņš sacīja, ka izmeklēšanā ir panākts progress, neskatoties uz pilnas palīdzības atteikumu no valstīm, pie kurām vērsās Krievija, tostarp no Lielbritānijas.

Britu aģenta teiktais parādījās pēc Lielbritānijas premjera Gordona Brauna un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva tikšanās G8 valstu sanāksmē Japānā. Visticamāk, abu līderu tikšanās laikā tika runāts arī par A.Ļitviņenko lietu.

Savukārt mirušā aģenta atraitne Marina Ļitviņenko slavēja britu valdības principiālo nostāju jautājumā par viņas vīra iespējamās slepkavas izdošanu, ko Lielbritānija pieprasa no Krievijas. A.Ļitviņenko slepkavībā Lielbritānija vaino citu bijušo slepeno aģentu Andreju Lugovoju. Krievija ir atteikusies sadarboties, sakot, ka valsts konstitūcija neatļauj pilsoņu izdošanu citām valstīm.

A.Ļitviņenko nomira 2006.gada 23.novembrī pēc saindēšanās ar radioaktīvo vielu polonijs-210, ko kāds bija pievienojis viņa tējai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits