Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Eksperti: Krimas aneksijas negatīvā ietekme uz Krievijas ekonomiku mērāma 179 miljardos dolāru

Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksija Krievijas ekonomikai martā izmaksājusi 179 miljardus ASV dolāru, norāda analītiķi.

Šo skaitli veido kapitāla aizplūšana 33,5 miljardu dolāru apmērā, kā arī Krievijas uzņēmumu tirgus kapitalizācijas samazināšanās vietējā fondu tirgū 82,7 miljardu dolāru apmērā un vērtības kritums Londonas fondu tirgū 62,8 miljardu dolāru apmērā.

Kapitāla aizplūšanu martā 33,5 miljardu dolāru apmērā lēš Krievijas Augstākās ekonomikas skolas eksperti.

Lielāka kapitāla aizplūšana no Krievijas reģistrēta vien 2008.gada oktobrī un decembrī - attiecīgi 54 miljardi dolāru un 45 miljardi dolāru.

Tikmēr Alfa Kapital analītiķi aprēķinājuši, ka Maskavas fondu tirgus indeksā MICEX iekļauto uzņēmumu tirgus vērtībā marta pirmajās divās nedēļās samazinājusies par 82,7 miljardiem dolāru, MICEX indeksam piedzīvojot kritumu par 14,35%.

Tajā pat laikā Londonas fondu tirgus indekss RDX, kurā iekļauti Londonas biržā kotētie Krievijas uzņēmumi, marta pirmajā pusē nokrities par 13%, kas naudas izteiksmē nozīmē vērtības kritumu 62,8 miljardu dolāru apmērā, norāda Alfa Kapital.

"Tirgus kapitalizācijas kritums tiešām ir tirgus reakcija uz notikumiem Ukrainā. Tomēr teikt, ka kapitāla aizplūšanu izraisījusi vienīgi Krimas pievienošana, nevar," uzskata Renesans Kapital ekonomists Oļegs Kuzmins.

Renesans Kapital lēš, ka pirmajā ceturksnī no Krievijas aizplūdis kapitāls vairāk nekā 60 miljardu dolāru apmērā, tajā skaitā aptuveni 30 miljardi dolāru martā.

"Pieļauju, ka bez Krimas notikumiem kapitāla aizplūšana pirmajā ceturksnī būtu 40 miljardu dolāru līmenī," norāda Kuzmins.

Analītiķi arī neizslēdz iespēju, ka strauji kritumi Krievijas fondu tirgū var atkārtoties.

"Kritiskas lejupslīdes ir iespējamas, ja atgadās tirgum negaidīti notikumi. Piemēram, 1.marta ziņa, ka [Krievijas] prezidents lūdzis parlamentu apstiprināt Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainas teritorijā, bija negaidīta, un tāpēc tā noveda pie paniskās 3.marta [akciju] pārdošanas," norāda Kuzmins.

3.martā MICEX indekss zaudēja 10,8% vērtības jeb 62,4 miljardus dolāru, bet Krievijas centrālā banka Bank Rossii rubļa kursa atbalstīšanai iztērēja 11 miljardus dolāru.

"Sekojošie notikumi Krimā bija gaidāmi, tāpēc tirgus reakcija bija mierīgāka. Šobrīd par līdzīgu notikumu atkārtošanās katalizatoru tirgū var kļūt situācijas sarežģīšanās Krievijas austrumu reģionos," viņš piebilda.

Šādam viedoklim piekrīt arī Bank of America ekonomists Krievijas un Neatkarīgo valstu savienības (NVS) jautājumos Vladimirs Osakovskis, kurš prognozē, ka situācijas saasināšanās Ukrainas austrumos radīs papildus negatīvu spiedienu uz Krievijas fondu tirgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits