Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ESA: Izdevies atjaunot saziņu ar Krievijas kosmisko zondi

Izdevies atjaunot saziņu ar Krievijas bezpilota kosmisko zondi, kurai pēc palaišanas neizdevās uzņemt paredzēto kursu uz Marsu, trešdien paziņoja Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

Saziņa ar zondi, kura kopš palaišanas 8.novembrī iestrēgusi orbītā, atjaunota otrdien plkst.22.25 pēc Latvijas laika. "ESA komanda sadarbojas ar inženieriem Krievijā, lai noteiktu, kā vislabāk uzturēt komunikāciju ar kosmosa kuģi," teikts paziņojumā.

Vēl otrdien Krievijas Federālā kosmosa aģentūra Roskosmos atzina, ka izredzes glābt zondi Fobos-Grunt ir ļoti nelielas.

Jau ziņots, ka Krievijas pirmais mēģinājums pēdējo divdesmit gadu laikā īstenot starpplanētu kosmisko misiju jau sākuma posmā cieta neveiksmi, jo pēc nonākšanas Zemes orbītā neiedarbojās zondes dzinējs.

Fobos-Grunt uzdevums bija trīs gadu laikā sasniegt Marsa pavadoni Fobosu, iegūt tā grunts paraugus un nogādāt tos atpakaļ uz Zemes.

Misijas izgāšanās būtu kārtējais smagais trieciens Krievijas kosmosa izpētes programmai, kura kopš PSRS sabrukuma 1991.gadā cietusi no līdzekļu trūkuma un šogad piedzīvojusi jau virkni pazemojošu neveiksmju.

Jau ziņots, ka 24.augustā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) neveiksmīgi startēja Krievijas bezpilota kravas kuģis Progress-M-12M, kas nespēja sasniegt ieplānoto orbītu un kopā ar nesējraķetes trešo pakāpi nogāzās neapdzīvotā taigā Sibīrijas Altaja republikā.

Līdzās šīm nedienām Krievija pēdējo 12 mēnešu laikā neveiksmīgu startu dēļ zaudējusi arī trīs navigācijas satelītus, modernu militāro satelītu un telekomunikāciju satelītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits