Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izskata vairākus Krievijas lidmašīnas katastrofas cēloņus; notikušo nofilmējuši arī pasažieri

Krievijas izmeklētāji izskata vairākus iespējamos cēloņus, kas varēja izraisīt svētdien notikušo lidmašīnas Sukhoi Superjet 100 katastrofu Maskavas Šeremetjevas lidostā, ieskaitot gan nepietiekamu pilotu un dispečeru kvalifikāciju, gan tehniskus bojājumus apvienojumā ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem, žurnālistus informējusi Krievijas Izmeklēšanas komitejas preses sekretāre Svetlana Petrenko.

Jau ziņots, ka Krievijas nacionālās aviokompānijas Aeroflot iekšzemes reisa pasažieru lidmašīna bija izlidojusi uz Murmansku, bet pēc 28 minūšu lidojuma atgriezās Šeremetjevā un avārijas nolaišanās laikā aizdegās.

Sarežģītu meteoroloģisko apstākļu dēļ lidmašīna nolaidās tikai otrajā mēģinājumā, taču nolaišanās laikā aviolainera šasija un priekšgals atsitās pret skrejceļu un aizdegās lidmašīnas dzinēji, bet liesmas drīz aptvēra arī visu lidmašīnas aizmugures daļu. Apkalpe steidzās evakuēt pasažierus pa piepūšamo trapu.

Kā pirmdien paziņojis Krievijas transporta ministrs Jevgeņijs Ditrihs, šobrīd apstiprināta informācija par 33 izdzīvojušajiem pasažieriem. Seši cilvēki atrodas slimnīcā, vēl 27 cilvēkus apsekojuši mediķi un atzīts, ka viņiem ārstu palīdzība nav vajadzīga. Bojā gājis 41 cilvēks.

Avots Krievijas tiesībsargājošajās iestādēs iepriekš ziņu aģentūrai TASS sacījis, ka galvenā katastrofas versija ir zibens trāpījums lidmašīnai, kura dēļ tai atslēgušās automātiskās vadības ierīces un pazuduši radiosakari.

Par zibens spērienu medijiem stāstījis arī lidmašīnas pilots, norādot, ka sakarus izdevies atjaunot tikai uz dažiem mirkļiem, izmantojot rezerves frekvenci.

Amatpersonas apstiprinājušas, ka bojāgājušo skaitā ir viens no pieciem apkalpes locekļiem - pavadonis Maksims Moisejevs, kas sākumā neveiksmīgi centās atvērt vēl vienu evakuācijas izeju, bet vēlāk piedalījās pasažieru evakuācijā.

Informāciju par zibens spērienu medijiem apliecinājusi arī pavadone Tatjana Kasatkina, kas stāstījusi, ka spēcīgas krusas laikā redzējusi uzliesmojumu aiz loga. Pēc viņas teiktā, evakuācijas laikā lidmašīnas salonā liesmu nav bijis. Tikmēr Krievijas mediji publiskojuši video, kurā kāds pasažieris iluminatorā fiksējis mirkli, kad ārpusē parādās liesmas.

 

 

 

Izmeklētāju rīcībā ir abas lidmašīnas vrakā atrastās "melnās kastes" un degvielas paraugi.

Ierosināta krimināllieta pēc Krievijas kriminālkodeksa panta par gaisa transporta drošības un ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, kas izraisījusi cilvēku nāvi.

Murmanskas apgabalā izsludinātas triju dienu sēras. Līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem izteikušas arī Latvijas augstākās amatpersonas.

 

Top komentāri

iespējams tikai RU
i
trakāk par pašu traģediju ir tie pasažieri, kas glāba savas somas! Tas ir kas neredzēts pasaulē. Un paši aculiecinieki arī stāsta, ka dēļ viņiem arī daudzi aizgāja bojā, jo meklējot somas tika aizkavēta evakuācija.
utte
u
kā zadornovs teiktu: sukhoi superdžet okazalsa sliškom suhoi, i ješčo etot vorobei s spičķami.
Dainis
D
Ntv.ru var noskatīties videoierakstu ar nosēšanos no paša sākuma. Redzams, ka piezemējoties lidmašīna ar aimugures šasiju (to, kas zem spārniem) atsitas pret skrejceļu (pārāk liels ātrums?)un uzlido atpakaļ gaisā. Tālāk seko ne pārāk veiksmīgi manevri: Priekšgals tiek "laists lejā" - klasiska kļūda šajās situācijās, kuru nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut; piloti šķiet to aptver un rauj priekšgalu atpakaļ augšā, taču rezultātā tikai palielina slodzi uz pakaļējo šasiju - otreiz piezemējoties tā burtiski "iegrimst" skrejceļā līdz pat astei. Tālāk - liesmas. Katrā gadījumā, pat nešķirojot jēdzienus "priekšgals" un "priekšas šasija", neizskatās, ka priekšējias ritenis būtu skāris skrejceļu pirmais. Tas jebkurā gadījumā arī nebūtu izturējis tādu triecienu un salūztu. Vēlreiz, attēlos tas ir pilnīgi vesels. Interesenti var pavērot paši: https://www.ntv.ru/novosti/2187323/?from=top
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits