Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns
Netālu no Sanktpēterburgas, Solņečnojē, Jehoviešu administratīvajā centrā iekārtotajā muzeja vēstures ekspozīcijā redzams, ka padomju laikos jehoviešus izsūtīja uz nometnēm Sibīrijā

Jehovieši krīt Kremļa cīņā pret ekstrēmismu

Krievijas Augstākās tiesas pagājušajā nedēļā pieņemtais spriedums atbalstīt Tieslietu ministrijas ierosināto kristiešu sektas Jehovas liecinieku pasludināšanu par ekstrēmistisku ir pirmā reize, kad mūsdienu Krievijas vēsturē tiek likvidēta reliģiska organizācija. Tieslietu ministrija, balstoties uz pērn jūlijā pieņemto antiterorisma likumu paketi, kas aizliedz reliģijas praktizēšanu ārpus oficiāli reģistrētiem lūgšanu namiem, tiesā uzsvēra, ka Jehovas liecinieku darbībā saskatāmas ekstrēmisma pazīmes, jo tie veicina reliģiskas nesaskaņas, un ka to izplatītā literatūra atrodas aizliegtās ekstrēmistiskās literatūras sarakstā, vēsta Reuters.

Eksperti gan pauž viedokli, ka šis solis liecina par Krievijā valdošā pretrietumu noskaņojuma pieaugumu, vēršoties pret organizācijām, kas ienākušas no ASV un Rietumeiropas valstīm un saņem materiālu atbalstu no "mātesorganizācijām" Rietumos. Īpaša nozīme esot arī Krievijas Pareizticīgās baznīcas (RPB) lomas un iespaida pieaugumam uz Kremļa politiku valstī. Un tieši RPB esot īpaši ieinteresēta apkarot reliģiskos strāvojumus, kas ar savu pacifismu, neiesaistīšanos oficiālajās valsts norisēs un reliģisku autoritāšu neatzīšanu atšķiras no tās.

20. aprīlī Krievijas Augstākā tiesa apmierināja Tieslietu ministrijas prasību, ar kuru tā aicināja pasludināt Jehovas liecinieku Krievijas atzaru – Jehovas liecinieku administratīvo centru Krievijā – par ekstrēmistisku organizāciju, kas rada draudus pilsoņu tiesībām, sabiedriskajai kārtībai un drošībai, aizliegt to un likvidēt, vēsta Interfax. Vienlaikus spriedums paredz, ka organizācijas administratīvā centra un 395 lokālo nodaļu īpašums ir jākonfiscē par labu Krievijas valstij. Jehovas liecinieku pārstāvis Sergejs Čerepanovs jau paziņojis, ka spriedums noteikti tikšot pārsūdzēts Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). 2010. gadā ECT jau atzina par nelikumīgu iepriekšējo mēģinājumu aizliegt Jehovas liecinieku darbību Krievijā.

Meduza.io atgādina, ka Jehovas liecinieki ir starptautiska reliģiska organizācija, ko 1872. gadā izveidoja amerikānis Čārlzs Rasels. Tās piekritēju skaits pasaulē esot mērāms ap astoņiem miljoniem (Krievijā ap 170 tūkstošiem), un tai ir atvērti centri 240 pasaules valstīs. 30 valstīs tās darbība ir aizliegta, piemēram, Ķīnā, Ziemeļkorejā, Saūda Arābijā, Irānā, Irākā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 24.aprīļa, numurā!

Top komentāri

Kuks
K
Nu tie Jehovieši ir ne tikai sekta, bet nopietna teroristiska organizācija.Trakāki par VID.Visu izmāna no dzīva cilvēka.
hmmm
h
"Krievijas Pareizticīgās baznīcas (RPB)" ================================== Autor, seko taču pareizrakstībai. ko nozīmē RPB - Russian Pareizticīgo baznīca? Oriģināli.
Tā būs
T
Pareizi.Nav ko amīšu sektai jaukt galvu cilvēkiem.Lai savis štatos dara ko grib-lai rij burgerus,nodarbojas ar pederastiju,lai precas divi spalvaini tēvaiņi,lai dar ko grib bet mums amīšu dzīvesveids nav vajadzīgs,jo tā impērija ir puvusi un sabruks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits