Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Krievijā ar neveiksmi noslēdzies kārtējais satelīta palaišanas mēģinājums

Pēc neveiksmīga starta piektdien Sibīrijā nogāzies Krievijas satelīts. "Satelītam neizdevās ieiet orbītā. Valsts komisija izmeklēs negadījuma cēloņus," skaidro amatpersonas.

Komunikāciju satelīts Meridian pēc palaišanas no Pļeseckas kosmodroma nogāzās Sibīrijas teritorijā nesējraķetes trešās pakāpes kļūmes dēļ, atsaucoties uz avotiem Krievijas kosmosa izpētes nozarē, vēsta aģentūra Interfax. Tikmēr RIA Novosti ziņo, ka satelīts nogāzies netālu no Toboļskas pilsētas Sibīrijas rietumu daļā, lai gan nav zināms, vai satelīts sadūries ar zemi vai arī sadedzis atmosfērā.

Šī bija jau piektā satelīta palaišana Meridian sērijā, kam ir gan civils, gan militārs pielietojums, un tās mērķis ir nodrošināt sakarus ar kuģiem Arktikā, kā arī Krievijas attālajos Sibīrijas un Tālo Austrumu reģionos.

Satelīts tika palaists, izmantojot raķeti Sojuz 2,1B. Bija paredzēts, ka satelīts no raķetes atdalīsies aptuveni deviņas minūtes pēc starta. Taču jau pirms mēģinājuma atdalīties nesējraķetei radušās pagaidām vēl nezināmas problēmas, kas nozīmē, ka zemākā Zemes orbīta tā arī netika sasniegta. "Atbilstoši sākotnējiem datiem, problēmas ar nesējraķeti sākās vēl pirms atdalīšanās no nesējraķetes trešās pakāpes," skaidroja vārdā neminēts informācijas avots.

Aizvadītais gads Krievijas kosmosa nozarei bijis ārkārtīgi neveiksmīgs. Jau ziņots, ka 24.augustā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) neveiksmīgi startēja Krievijas bezpilota kravas kuģis Progress-M-12M, kas nespēja sasniegt ieplānoto orbītu un kopā ar nesējraķetes trešo pakāpi nogāzās neapdzīvotā taigā Sibīrijas Altaja republikā.

Līdzās šīm nedienām Krievija pēdējo 12 mēnešu laikā neveiksmīgu startu dēļ zaudējusi arī trīs navigācijas satelītus, modernu militāro satelītu un telekomunikāciju satelītu. Turklāt Krievija ir atzinusi, ka, visticamāk, ir zaudēta arī bezpilota kosmiskā zonde, kuras uzdevums bija trīs gadu laikā sasniegt Marsa pavadoni Fobosu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits