Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Krievija gatavojas izstāties no Atvērto debesu līguma

Krievija piektdien paziņojusi, ka izstāsies no Atvērto debesu līguma. Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka ASV izstāšanās no Atvērto debesu līguma pagājušajā gadā ievērojami sašķobījusi līguma dalībvalstu interešu līdzsvaru, un piebilda, ka Maskavas ierosinājumi saglabāt vienošanos pēc ASV izstāšanās Vašingtona ir noraidījusi.

Ministrija norādīja, ka Maskava sākusi procesu, lai izstātos no līguma.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstāsies no Atvērto debesu līguma ar Krieviju, apsūdzot Maskavu līguma nosacījumu pārkāpšanā. ASV izstāšanās procesu pabeidza novembrī.

1992.gadā parakstītais Atvērto debesu līgums stājās spēkā 2002.gadā un ietvēra vairāk nekā 30 dalībvalstis eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā, tostarp ASV un Krieviju. Līguma mērķis ir veicināt informācijas apmaiņu, lai palielinātu uzticību un nepieļautu jaunas bruņošanās sacensības veidošanos.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojumus virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Pēc līguma idejas, jo vairāk konkurējošās armijas zinās viena par otru, jo mazāka iespēja, ka tās iesaistīsies savstarpējos konfliktos. Taču valstis arī izmanto šos lidojumus, lai izpētītus savu pretinieku vājās vietas.

Krievija ir noliegusi, ka būtu pārkāpusi šo līgumu.

Eiropas Savienība (ES) ir aicinājusi ASV pārskatīt savu lēmumu un mudinājusi Krieviju palikt līgumā.

Maskava apgalvojusi, ka ASV izstāšanās grauj globālo drošību, apgrūtinot valdību iespējas interpretēt citu valstu nolūkus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits