Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Krievija grib saglabāt pieeju turkmēņu gāzei

Turkmenistāna raizējas, ka gāzes cauruļvada dīkstāve sagādā milzīgus zaudējumus.

Krievijas un Turkmenistānas līderi svētdien apsprieda jautājumus, kas saistīti ar Turkmenistānas gāzes plūsmas atjaunošanu uz Krieviju un līdzšinējo domstarpību atrisināšanu. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš bija ieradies ciemos pie Turkmenistānas līdera Gurbanguli Berdimuhammedova, izteica cerību, ka visas nesaskaņas tiks pārvarētas jau drīzā nākotnē.

Gazprom intereses

"Mūsu attiecības attīstās nevis vienkārši labi, bet gan ļoti labi," pavēstīja D.Medvedevs. Kā abpusēji izdevīgas sadarbības piemērs tika minēts Krievijas gāzes uzņēmuma Itera noslēgtais līgums par līdzdalību Turkmenistānas gāzes ieguvē.

Tomēr abu valstu attiecības pēdējo pusgadu bijušas diezgan saspīlētas, jo pēc cauruļvada sprādziena aprīlī tika apturēts turkmēņu gāzes eksports uz Krieviju. Pirms sprādziena Turkmenistāna eksportēja uz Krieviju ap 70% savas gāzes, piegādājot Krievijas uzņēmumam Gazprom ap 50 miljardu kubikmetru gāzes gadā. Turkmenistānai tas bija ļoti svarīgs ienākumu avots, kas pēkšņi apsīka.

Turkmēņi sadarbības pārtrūkšanā vainoja Krieviju, jo Gazprom vairs neizrādīja tik lielu interesi par Turkmenistānas gāzes iepirkšanu. Gazprom agrāk guva labu peļņu, iepērkot turkmēņu gāzi un pārdodot to tālāk Eiropas valstīm, taču pasaules ekonomikas krīze samazināja pieprasījumu pēc gāzes. Kopš aprīļa turkmēņu gāzes eksports uz Krieviju krities vairāk nekā par 90%. Tas sagādā lielas problēmas Turkmenistānas valdībai, kas spiesta domāt, kā aizpildīt caurumu budžetā. Cauruļvada dīkstāves dēļ Turkmenistāna zaudē aptuveni miljardu ASV dolāru mēnesī, ziņo Reuters.

G.Berdimuhammedovs pēc tikšanās ar D.Medvedevu paziņoja, ka izdevies atrisināt visus jautājumus, kas saistīti ar gāzes eksporta atjaunošanu. Tomēr pagaidām nav skaidrs, kad varētu atsākties gāzes eksports un kāda būs gāzes cena. Gazprom nevēlas maksāt līdzšinējo cenu, tādēļ prasa pārskatīt līguma noteikumus.

Meklē citus ceļus

Krievijas rīcība izsaukusi Turkmenistānas neapmierinātību, tādēļ turkmēņi izvērtē alternatīvus gāzes eksporta ceļus. Piemēram, jau drīzā nākotnē Turkmenistānas gāzi lielā daudzumā plānots eksportēt uz Ķīnu. Turkmenistānas vadība arīdzan devusi mājienus, ka turkmēņu gāze varētu piepildīt plānoto Nabucco cauruļvadu. Šis projekts paredz eksportēt Kaspijas reģiona energoresursus uz Eiropu, apejot Krieviju. Protams, Turkmenistānas iesaistīšanās Nabucco projektā izraisītu lielu Krievijas neapmierinātību, jo Gazprom vēlas palielināt Eiropas atkarību no savas gāzes. Taču pagaidām Nabucco un citi projekti ir tikai uz papīra, tādēļ Turkmenistāna spiesta turpināt sadarbību ar Krieviju, lai nodrošinātu naudas ieplūšanu savā budžetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits