Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Krievija modernizēs Kalašņikova automātu

Krievija otrdien paziņoja par plāniem modernizēt leģendāro Kalašņikova automātu, dodot jaunu dzīvību padomju laika bruņojuma simbolam, kas joprojām veido Krievijas armijas, kā arī paramilitāro spēku un noziedzīgo grupējumu bruņojuma pamatu.

Kalašņikova automāta modernizācija iekļauta Krievijas armijas modernizācijas plānā, kas paredz jauna bruņojuma, zemūdeņu un lidmašīnu iegādi līdz 2020.gadam. Kopējās Krievijas bruņoto spēku modernizācijas izmaksas tiek lēstas 20 triljonu rubļu (350 miljardi latu). "Plānojam nopietnu Kalašņikova automāta modernizāciju," otrdien parlamentā paziņoja Krievijas vicepremjers militāri rūpnieciskā kompleksa attīstības jautājumos Dmitrijs Rogozins, piebilstot, ka "tas kļūs par ieroci ar papildu aprīkojumu, piemēram, optisko tēmekli un apgaismojumu".

Krievijas armija pagājušā gada septembrī apturēja Kalašņikova automātu iepirkumus, līdz ražotāji piedāvās jaunāko automāta modeli.

Krievijas armija pašlaik izmanto automāta modeli AK-74, kas ir leģendārā pirmā modeļa AK-47 1974.gadā izstrādātā versija. Abus modeļus konstruējis Mihails Kalašņikovs.

Rogozins norādīja, ka notiek sarunas ar Aizsardzības ministriju par modernizētā ieroča iegādi. Krievijas armija gatavojas iegādāties arī jaunas pistoles, kas aizstās pagājušā gadsimta 40.gados izgudrotās un par Aukstā kara simbolu kļuvušās "Makarov" pistoles, informēja Rogozins.

Kalašņikova automāts ir viegli lietojams un tam pasaulē ir ražoti daudz pakaļdarinājumu. Tas tiek uzskatīts par pasaules bīstamāko ieroci pēc karos un nemieros bojāgājušo skaita, kuru dzīvību atņēmis tieši šis ierocis. Savukārt Kalašņikova automāta kritiķi uzsver, ka tas vairs neatbilst mūsdienu bruņojuma prasībām.

Ieroču ražotājs Udmurtijas galvaspilsētā Iževskā Iževskij mašzavod (Ižmaš) pagājušajā nedēļā prezentēja uzlabotās Kalašņikova automāta versijas AK-12 prototipu, ko gan daži nozares speciālisti asi kritizēja, sakot, ka tajā veikti vein kosmētiski uzlabojumi.

Ieroča konstruktora Mihaila   Kalašņikova  izstrādāto leģendāro pirmo modeli AK-47 un citas tā versijas izmanto daudzas armijas un bruņoti grupējumi visā pasaulē. Visā pasaulē pārdoti vairāk nekā 100 miljoni Kalašņikova automātu.

Kalašņikovu Krievijā  uzskata par nacionālo varoni un 2009.gadā, kad Kalašņikovs svinēja 90.dzimšanas dienu, viņu ieradās apsveikt arī   Krievijas  prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits