Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Krievija un Japāna apņēmušās atjaunot sarunas par teritoriālajām domstarpībām

Krievijas un Japānas līderi pirmdien solījuši atjaunot sarunas par teritoriālajām domstarpībām Kuriļu salu jautājumā, kā dēļ abu valstu starpā joprojām nav noslēgts miera līgums pēc Otrā pasaules kara.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Japānas premjerministrs Sindzo Abe atzina par nenormālu situāciju, kad 67 gadus pēc Otrā pasaules kara abas valstis joprojām nav noslēgušas miera līgumu, un pauda apņēmību sarunu ceļā pārvarēt esošās domstarpības salu jautājumā.

Jau vēstīts, ka Japānas premjerministrs ieradies vizītē Maskavā, kas ir pirmā reize pēdējo desmit gadu laikā, kad Japānas valdības vadītājs viesojas Krievijā.

Putina un Abes kopīgi pieņemtajā deklarācijā teikts, ka abi līderi vienojušies dot rīkojumu saviem ārlietu ministriem pasteidzināt sarunas par "abpusēji pieņemamu variantu attīstīšanu" risinājuma panākšanai. Kas tieši šādā risinājumā būtu ietverts, deklarācijā nav teikts, vien norādīts, ka ārlietu ministriem pēc tam savi priekšlikumi būs jāprezentē līderiem. "Sarunas par miera līgumu pēdējo gadu laikā bijušas stagnācijas stāvoklī. Mums izdevās vienoties, ka mēs atjaunosim šīs sarunas un paātrināsim šo procesu. Es uzskatu to par lielu rezultātu," norādīja Abe. "Es jūtu, ka mēs esam nodibinājuši personiskas, uzticamas attiecības," viņš piebilda.

Līdz šim Krievijai un Japānai nav izdevies atrisināt domstarpības par Kuriļu salu piederību, kas kavē robežas noteikšanu un Otrā pasaules kara miera līguma noslēgšanu. Japāna Kuriļu salu dienviddaļu uzskata par savām Ziemeļu teritorijām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām. Savukārt Maskava uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām, kas iegūta kara gaitā, nav apšaubāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits