Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Krievijas bruņotie spēki atteiksies no pasaulē lielākajām atomzemūdenēm

Krievijas Aizsardzības ministrija pieņēmusi lēmumu līdz 2014. gadam norakstīt visas projekta 941 Akula stratēģiskās atomzemūdenes, vēsta interneta portāls lenta.ru, atsaucoties uz laikrakstu Izvestija.

Kā izdevumu informējuši avoti Krievijas militārajā resorā, par iemeslu pasaulē lielāko zemūdeņu norakstīšanai kļuvuši ierobežojumi, kādus Krievija uzņēmusies, parakstot Līgumu par stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanu (Strategic Arms Reduction Treaty jeb START-3), kā arī jaunāko projekta 955 Borejs zemūdeņu sekmīgie izmēģinājumi. Visas projekta Akula zemūdenes pēc norakstīšanas tiks utilizētas.

Līgums START-3 starp Krieviju un ASV tika parakstīts 2010. gada pavasarī. Dokuments paredz, ka katra no pusēm nevarēs izvērst vairāk par 1550 kaujas kodollādiņiem. Tajā pašā laikā uz divām jau uzbūvētajām projekta 955 Borejs zemūdenēm un uz projekta 667BDRM Delfīns raķešnesējiem iespējams izvietot līdz 1100 kaujas blokiem. Atlikušie 450 lādiņi atradīsies tālās darbības rādiusa aviācijas un stratēģiskās nozīmes raķešu karaspēka pārziņā, norāda laikraksts.

Par vēl vienu Akula projekta zemūdenu norakstīšanas cēloni kļuvusi projekta Borejs paātrināta pieņemšana bruņojumā, kas paredzēta līdz 2011. gada beigām. Krievijas jaunajām atomzemūdenēm arī nepieciešama pusotras reizes mazāka apkalpe, nekā projekta Akula zemūdenēm. Tāpat ievērojami mazākas ir Boreju uzturēšanas izmaksas, bet vēl viena projekta 955 zemūdeņu priekšrocība ir to mazākie izmēri, kamdēļ potenciālajam pretiniekam ir grūtāk atklāt šīs zemūdenes, raksta Izvestija.

Jāpiebilst, ka Severodvinskas uzņēmumā Sevmaš, kurā būvētas projekta Akula zemūdenes, uzskata, ka norakstītās zemūdenes vajadzētu pārbūvēt un izmantot citiem mērķiem, piemēram kā spārnoto raķešu un cita parastā bruņojuma nesējus, pētnieciskiem mērķiem vai dažādu kravu transportēšanai.

Sevmaš norāda, ka projekta Akula zemūdenes iespējams pārbūvēt par zemūdens tankkuģiem –gāzes vedējiem vai kravas kuģiem, kurus neietekmētu sezonālie kuģošanas ierobežojumi. Tomēr Krievijas Aizsardzības ministrija ar zemūdeņu pārbūvi nodarboties neplāno, skaidrojot, ka šādiem darbiem būtu nepieciešami desmitiem miljardu rubļu, teikts publikācijā.

Projekta 941 Akula zemūdenes tika būvētas PSRS laikā no 1976. līdz 1989. gadiem. Katra zemūdene ir aprīkota ar 20 raķešu šahtām, kas paredzētas raķetēm R-39 un R-39U. Kopumā uz katras zemūdenes var tikt izvērsti līdz 200 kaujas blokiem. Pašlaik Krievijas Jūras kara flotes bruņojumā atrodas trīs projekta Akula zemūdenes – Dmitrijs Donskojs, kas tiek izmantota ballistiskās raķetes Bulava izmēģinājumiem, kā arī Arhangeļska un Severstaļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits