Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Krievijas eksprezidents Medvedevs pēc amata atstāšanas iegūs virkni valsts garantētu privilēģiju

Pēc amata atstāšanas Krievijas eksprezidentam Dmitrijam Medvedevam un viņa ģimenei pienākas virkne likumdošanā noteiktu privilēģiju, daļu no kurām politiķis gan neizmantos, jo turpmāk ieņems Krievijas premjerministra posteni, vēsta aģentūra Itar – Tass.

Atbilstoši likumdošanai, bijušajiem Krievijas prezidentiem pēc pilnvaru termiņu beigām  paredzēta valsts apmaksāta apsardze, speciālie sakaru līdzekļi un transporta pakalpojumi, valsts apmaksātas dzīvības un veselības apdrošināšanas, kā arī tiesības izmantot speciālās poliklīnikas un slimnīcas. Eksprezidentu rīcībā līdz mūža beigām tiek nodota valsts apmaksāta, viņu statusam atbilstoša vasarnīca, tāpat ar mērķi nodrošināt eksprezidentu turpmākas aktīvas darbības valsts algo īpašu palīgu un nodrošina dienesta telpas. Kā vēsta aģentūra, D. Medvedeva rīcībā paliks viņa bijusī oficiālā rezidence, kurā apvienotas gan dzīvojamās, gan darba, gan reprezentācijas telpas.

Tāpat bijušie Krievijas prezidenti līdz mūža beigām saņem uzturlīdzekļus 75% apmērā no prezidenta mēnešalgas – D. Medvedeva gadījumā tie ir 250 tūkstoši rubļu (nedaudz vairāk par 4500 latiem).

Atbilstoši Krievijas likumdošanai, uz bijušajiem valsts vadītājiem tāpat attiecas arī imunitātes princips – viņi nevar tik saukti pie administratīvās vai kriminālās atbildības par prezidentūras laikā veiktajām darbībām, nedrīkst tikt aizturēti, pārmeklēti vai nopratināti, izņemot gadījumus, kad pastāv pamatotas aizdomas par ļoti smagu noziegumu izdarīšanu.

Bez tam arī bijušo prezidentu tuvākajiem radiniekiem pienākas valsts apmaksāti apsardzes un medicīniskie pakalpojumi, kādus viņi saņēmuši apgādnieka prezidentūras laikā. Pēc bijušo prezidentu nāves viņa ģimenes locekļi, neatkarīgi no pārējiem ienākumiem, saņem ikmēneša pabalstu minimālās pensijas apmērā, kā arī vēl piecus gadus drīkst turpināt izmantot valsts apmaksātus transporta un medicīniskos pakalpojumus.

Kā bija zināms jau iepriekš, D. Medvedevs pēc prezidentūras beigām gatavojas kļūt par Krievijas premjeru, un valsts prezidents V. Putins uzreiz pēc prezidenta zvēresta nodošanas izvirzīja viņu Valsts domē apstiprināšanai šim amatam.

Tas, ka D. Medvedevs tiks apstiprināts premjera amatā, ir pilnīgi skaidrs, jo atbalstu viņam apliecinājusi valdošā partija Vienotā Krievija un Vladimira Žirinovska vadītā Liberāldemokrātiskā partija. Balsojums Krievijas parlamentā par premjera kandidatūru varētu notikt jau otrdienas vakarā.

Aģentūra norāda, ka D. Medvedevs šī iemesla nesaņems uzturlīdzekļus, jo to izmaksa tiek uz laiku apturēta gadījumos, ja bijušais valsts vadītājs atkārtoti atgriežas prezidenta amatā vai ieņem kādu augstu amatu valsts pārvaldē. Tāpat iespējams, ka D. Medvedevs neizmantos vēl kādas no viņam kā eksprezidentam paredzētajām privilēģijām, gan tikai tādēļ, ka arī Krievijas premjerministram paredzēts plašs privilēģiju spektrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits