Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Krievijas opozīcija Ņemcova nāvē vaino Kadirovu

Nedēļas nogalē apritēs gads kopš Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova aukstasinīgās slepkavības Maskavas centrā. Kremļa opozicionāri Krievijas galvaspilsētā rīkos B. Ņemcova piemiņas mītiņu, citās Krievijas pilsētās varasiestādes līdzīgu pasākumu rīkošanu nav atļāvušas.

Saistībā ar Ņemcova slepkavību tiesībsargājošās iestādes izvirzījušas apsūdzības vairākiem cilvēkiem, bet nogalinātā opozicionāra ģimene un politiskie līdzgaitnieki uzskata, ka aiz nozieguma stāv Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs.

Bijušo Krievijas vicepremjeru un vienu no redzamākajiem prezidenta Vladimira Putina režīma kritiķiem Ņemcovu noslepkavoja 2015. gada 27. februāra vakarā pārsimt metru no Kremļa.

Pēc nepilnas nedēļas - 5. martā - drošības iestādes aizturēja piecus čečenus, kuri ir dienējuši Kadirova pakļautībā esošajā bataljonā Sever. Par Ņemcova slepkavības izpildītāju uzskata Zauru Dadajevu, kurš sākotnēji atzina vainu, bet vēlāk to atsauca, apgalvojot, ka atzīšanās no viņa izspiesta ar spīdzināšanu. Čečenijas prezidents aizstāvējis Dadajevu, slavējot viņu kā "patiesu Krievijas patriotu".

Laikraksts Novaja Gazeta trešdien rakstīja, ka Putins jau 2. martā ir zinājis, kas ir Ņemcova slepkavības izpildītāji. Viņu par to esot informējis Federālā drošības dienesta vadītājs Aleksandrs Bortņikovs, kurš pavēstījis, ka noziegumu pastrādājis čečenu grupējums bataljona Sever komandiera vietnieka Ruslana Geremejeva vadībā.

Joprojām nav zināms, kas pasūtījis un organizējis opozicionāra slepkavību. Krievijas Izmeklēšanas komiteja uzskata, ka noziegumu plānojis un organizējis vēl viens bijušais Sever kaujinieks Ruslans Muhudinovs, kurš ir pametis Krieviju un slēpjoties Apvienotajos Arābu Emirātos.

Ņemcova meita Žanna neesot gatava apgalvot, ka viņas tēva slepkavību pasūtījis Čečenijas prezidents, bet neizslēdz viņa saistību ar to. "Viņa patiesā loma vēl ir jānoskaidro, bet viņš noteikti zināja par plāniem nogalināt manu tēvu," viņa sacīja izdevumam The Daily Telegraph. "Bataljonu Sever, kurā dienēja [aizdomās turētie] cilvēki, kontrolē Kadirovs, tāpēc es neticu, ka viņi rīkojās bez viņa ziņas."

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 25.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits