Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Maskava: Izraēlas nostājai Irānas kodolprogrammas jautājumā var būt katastrofālas sekas

Tam, ka Izraēla arvien aktīvāk izplata pieņēmumus par Irānas spējām tuvākajā laikā tikt pie kodolieročiem, sekas var būt katastrofālas, uzskata Krievijas Ārlietu ministrijas Drošības un atbruņošanās jautājumu departamenta vadītājs Mihails Uļjanovs.

"Troksnim un minējumiem attiecībā uz termiņiem, kādos Irāna var radīt kodolieročus, nav nekā kopīga ar saprātīgu modrību, un tam pamatā ir politiski propagandas mērķi, kas bieži vien nebūt nav nevainīgi," sacīja amatpersona.

Vēl pagājušajā nedēļā Izraēlas izlūkdienests izplatīja informāciju par to, ka Irānai ir visas iespējas gada laikā saražot četras atombumbas. "Viņi sekmē spriedzes kāpināšanu un zināmos apstākļos var izprovocēt mēģinājumus novest situāciju līdz militāriem risinājumiem ar katastrofālām sekām," uzsvēra amatpersona.

"Mēs dodam priekšroku tam, lai savos vērtējumos balstītos realitātē un noskaidrotos faktos, bet tie ir tādi, ka visas Irānas apliecinātās kodolaktivitātes un kodolmateriāli atrodas efektīvā Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) kontrolē. Pārliecinoši pierādījumi, ka Irānas kodolprogrammai būtu militāra ievirze, vismaz šodien nav konstatēti," uzsvēra amatpersona.

"Tādu nav arī skaļajā pagājušā gada IAEA ģenerāldirektora ziņojumā, kas pamatā ir sen zināmu faktu kompilācija. Jānorāda arī, ka daudzi Rietumu eksperti sniedz piesardzīgus vērtējumus, pieņemot - pat ja Irānas kodolprogrammā ir bijis militārais elements, tas ir likvidēts pirms aptuveni desmit gadiem," sacīja diplomāts.

"Tāpēc tiem, kas mākslīgi cenšas nokaitēt atmosfēru un izsviež maksimāli trauksmainus vērtējumus, varētu ieteikt atturēties no pārsteidzīgiem un nenopietniem spriedumiem, atceroties cita starpā par "Sadama Huseina kodoldosjē", kā izmeklēšana beidzās ar visai neērtu stāvokli," norādīja amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits