Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Maskavas centrā pieprasa brīvas un godīgas vēlēšanas; pulcējušies 21,5 tūkstoši cilvēku

Apmēram 21,5 tūkstoši cilvēku, tostarp opozīcijas politiķi, sestdien pulcējās uz mītiņu Maskavas centrā, pieprasot brīvas un godīgas pašvaldību vēlēšanas, liecina nevalstiskās organizācijas White Counter dati.

Krievijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka protesta akcijā piedalījās 12 tūkstoši cilvēku. Mītiņš noticis bez starpgadījumiem un cilvēki sākuši izklīst.

Opozīcijas politiķi un atbalstītāji pulcējās pēc tam, kad Maskavas varasiestādes atteicās reģistrēt Kremļa kritiķu kandidatūras septembrī gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Ziņu aģentūra Interfax vēstīja, ka mītiņš Saharova prospektā ir saskaņots ar Maskavas atbildīgajām institūcijām.

Apkaimē pastiprināti drošības pasākumi, tostarp izvietoti vairāki desmiti specvienības Omon darbinieku, policijas un citu struktūru pārstāvji.

Protesta akciju organizē oficiāli nereģistrētā Krievijas Liberālistu partija.

"Šis mītiņš ir par vienlīdzību likuma priekšā un pret amata noziegumiem," norādīts mītiņa pieteikumā.

Mītiņa organizatori vēlas atbalstīt neatkarīgos kandidātus Anastasiju Brihanovu, Jūliju Galjaminu, Kirilu Gončarovu, Dmitriju Gudkovu, Ivanu Ždanovu, Sergeju Mitrohinu, Jeļenu Rusakovu, Ļubovu Soboļu, Aleksandru Solovjevu, Konstantīnu Jankausku un Iļju Jašinu.

15.un 16.jūlijā reģionālā vēlēšanu komisija atteica šiem politiķiem kandidatūras reģistrāciju pašvaldību vēlēšanām.

Jankausks mītiņa dalībniekiem sacīja, ka "šis mītiņš ir par pašcieņu un cieņu. Mums nozaga parakstus. Šis mītiņš ir pret zādzību".

Arī Gudkovs sacīja, ka paraksti par viņa kandidatūru ir nozagti. "Mēs pēdējos 20 gadus esam dzīvojuši okupētā valstī," viņš paziņoja, apsūdzot varasiestādes ne tikai cilvēku naudas un balsu zagšanā, bet arī nākotnes nolaupīšanā.

Uz skatuves iznāca arī Soboļa, kura jau septiņas dienas turpina badastreiku. "Šī ir mūsu pilsēta. Mēs pieprasām, lai visiem kandidātiem ir iespēja piedalīties vēlēšanās," viņa teica, paužot pārliecību, ka "mēs uzvarēsim".

Sanākušos uzrunāja opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Viņš Maskavas mērijai piedāvāja miermīlīgu kompromisu: "līdz svētdienai reģistrēt visus, vai nākamajā svētdienā visi pulcēsies pie Maskavas mērijas".

"Mēs parādīsim viņiem, ka šī ir bīstama spēle," sacīja Navaļnijs un paziņoja, ka "mums ir jācīnās par saviem kandidātiem".

Pūlis skandināja: "Šī ir mana pilsēta!"

14.jūlijā Maskavā notika akcija, kad neatkarīgie kandidāti tikās ar vēlētājiem. Krievijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka sapulcējās ap tūkstoš cilvēku, kas pieprasīja neatkarīgo kandidātu reģistrāciju un izbeigt praksi, kad formālu iemeslu dēļ tiek anulētu kandidātu atbalstītāju paraksti.

Pēc vairākām stundām sanākušie sāka izvietot teltis nakts streikam, bet tiesībsargājošās institūcijas izklīdināja sanākušos. Oficiālā informācija liecina, ka aizturēti tika 25 cilvēki.

Kopš 15.jūlija kandidāti ik dienu tiekas ar saviem vēlētajiem, pieprasot atļauju kandidēt vēlēšanās. Pirmdien tika atcelta iepriekš plānotā kandidātu tikšanās ar Maskavas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Valentīnu Gorbunovu.

Kandidātiem Maskavas domes vēlēšanām līdz 6.jūlijam bija jāiesniedz 4500 paraksti par atbalstu viņu virzīšanai.

Vēlēšanu komisija norādīja, ka daudzi no opozīcijas kandidātu atbalstītāju parakstiem nebija derīgi, jo to vārds, adrese vai pases dati nebija pareizi.

Maskavas domes vēlēšanas notiks 8.septembrī. 7,2 miljoniem balsstiesīgo Maskavas iedzīvotāju būs iespēja ievēlēt 45 deputātus vienmandāta apgabalos. Pašlaik Maskavas domē dominē valdošā partija Vienotā Krievija.

 

 

Top komentāri

tatārs
t
Kamēr Kremlī tupēs cari, ģenseki, putleri — tikmēr īstas vēlēšanas neredzēt.
hmmm
h
Sazvērestību teoriju super "loģika". Trampu ASV ievēlēja krievi, bet politku Krievijā kūrē ASV vēstniecība.
Vai tie nav
V
sorosa apmaksāti provokatori? Latvija, starp citu, ari ir aizliegumi noteiktai personu grupai kandidēt...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits