Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

papildināts (11:59) - Krievijas humānās palīdzības autokolonnas turpina ceļu uz Ukrainu

Krievijas "humānās palīdzības" konvojs ceturtdien atsāka savu ceļu uz Ukrainas pusi, izvēloties dienvidu ceļu uz teroristu kontrolēto Luhansku.

Apmēram 262 automašīnu konvojs kopš otrdienas vakara atradās Krievijas dienvidu pilsētas Voroņežas armijas bāzē. Ukrainas un Krievijas valdības nevar vienoties par "humānā konvoja" rīcību pēc robežas sasniegšanas.

Nosūtot konvoju uz dienvidiem, rodas iespaids, ka Krievija mainījusi iepriekšējo lēmumu par automašīnu ierašanos valdības spēku kontrolētā robežpunktā Harkovas apgabalā, kur kravu būtu pārbaudījis Sarkanais Krusts. Tā vietā, visticamākais, konvojs šķērsos Ukrainas robežu Luhanskas reģionā, kur robežu kontrolē kaujinieku spēki.

Ukrainas valdība kaujinieku kontrolētos robežpunktus ir oficiāli pasludinājusi par slēgtiem.

Maskava uzstāj, ka preču un pārtikas piegāde ir saskaņota ar Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), un apgalvo, ka kravā atrodas dažādas humānās preces, sākot ar bērnu pārtiku un gaļas konserviem un beidzot ar ģeneratoriem un guļammaisiem.

ICRC preses pārstāve Anastasija Isjuka ceturtdien uzsvēra, ka turpinās sarunas starp organizāciju, Ukrainu un Krieviju, bet viņa nevarēja pateikt, uz kurieni tieši konvojs dodas.

"Plāni nemitīgi tiek mainīti, pārrunas turpinās, un mēs nevaram droši apgalvot, ka panākta vienošanās," skaidroja Isjuka. "Praktiskās detaļas vēl jāprecizē abām pusēm."

Ukrainas amatpersonas norādījušas, ka pastāv bažas, ka tā sauktā palīdzības misija var būt veids, kā nodrošināt Krievijas armijas pastāvīgu atrašanos reģionā.

Daļa Krievijas kolonnas ar humāno palīdzību naktī uz ceturtdienu bija palikusi militārā lidlauka teritorijā Voroņežā, vēstīja aģentūra RIA Voroņež.

Kravas automašīnas izvietojušās militārā lidlauka Baltimor slēgtajā teritorijā. Tur atradās vismaz 100 kravas automašīnas Kamaz, tām līdzās izvietojušies šoferi un kravu pavadītāji.

Tā arī nekļuva skaidrs, kur atrodas pārējās vismaz 150 kravas automašīnas, jo no Piemaskavas ar palīdzību Austrumukrainas iedzīvotājiem izbrauca vismaz 280 kravas automašīnas.

Kā trešdien paziņoja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko padomnieks Serhijs Kuņicins, Krievijas kolonna ar humāno palīdzību esot pazudusi nezināmā virzienā.

"Šobrīd ir zināms, ka kolonna ir pazudusi nezināmā virzienā. Un it kā tā ir sadalījusies vairākās kolonnās," intervijā telekanālam "Ukraina" sacīja Kuņicins.

Viņš norādīja, ka Ukraina pēc sarunām ar Eiropas Savienību un ASV pieņēmusi lēmumu, ka humāno palīdzību var pieņemt, taču krava ir jāapskata.

"Ukraina bija gatava tam, lai to pārkrautu, noskenētu un pārbaudītu. Taču Krievija pārkraut atteicās. Galu galā Ukraina bija gatava apskatīt šo kravu un nogādāt to Sarkanā Krusta pavadībā. Taču tas Krieviju neapmierina, jo kolonna ir pēkšņi kaut kur pazudusi. Kur tā šobrīd ir it kā Belgorodas rajonā, nav skaidrs," uzsvēra Kuņicins.

Sākotnēji tika plānots, ka Krievijas autokolonna no 280 kravas automašīnām dosies uz vienu no robežpunktiem Harkovas apgabalā, taču vēlāk kļuva zināms, ka tā virzās uz kaujinieku daļēji kontrolēto Doņeckas apgabalu.

Mainīts virsraksts un pievienotas pirmās astoņas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits