Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Pekina: Ķīnas un Krievijas pozīcijas Sīrijas jautājumā ir vienādas

Ķīna un Krievija iebilst pret ārvalstu intervenci Sīrijā un to, ka Damaskas režīms tiktu nomainīts ar spēka palīdzību, otrdien apliecināja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Liu Veimiņs.

"Sīrijas jautājumā Ķīna un Krievija ir uzturējušas ciešu komunikāciju un koordināciju kā Ņujorkā, tā Maskavā un Pekinā," sacīja amatpersona. "Abu pušu pozīcija visiem ir skaidra - nekavējoties ir jāaptur vardarbība, un dialoga process ir jāuzsāk cik vien drīz iespējams," norādīja Liu. "Ķīnai un Krievijai šajos jautājumos ir vienādas pozīcijas, un abas puses iebilst pret ārēju intervenci Sīrijas situācijā un iebilst pret režīma nomaiņu ar spēka palīdzību," sacīja ministrijas preses pārstāvis. Liu atzina, ka Sīrijas krīze nonākusi "kritiskā situācijā".

Tostarp Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns vēl svētdien apliecināja, ka iebrukums Sīrijā "nav izslēgts".

ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana sešu punktu miera plāns paredz sākt visaptverošu Sīrijas vadītu politisku procesu, kurā tiktu izskatītas Sīrijas tautas likumīgās prasības un bažas. Lai tas notiktu, pusēm ir jāizvirza pilnvaroti sarunu vadītāji. Tāpat plānā paredzēts apturēt vardarbību, nodrošināt iespējas humānās palīdzības sniegšanai, atbrīvot pēdējā gada laikā aizturētos un no protestu plosītajām pilsētām atsaukt drošības spēkus.Annans uzskata, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāizrāda lielāks atbalsts viņa Sīrijas krīzes noregulējuma plānam vai arī ir jāizstrādā cits plāns, vēsta Rietumu mediji, atsaucoties uz avotiem diplomātu aprindās. "Tuvojas brīdis, ja tāds jau nav pienācis, kad ir jāveic nopietna pārskatīšana. Pasaules sabiedrībai ir jāizlemj, ko tā darīs tālāk. Pēc sarunām ar vairākām pusēm es esmu skaidri sapratis, ka tā turpināties nevar," tiekoties ar Arābu līgas ārlietu ministriem Dohā, sacīja Annans.

Tostarp Sīrijas nemiernieku bruņotais grupējums - Brīvās Sīrijas armija (BSA) - pirmdien paziņoja, ka pārtrauc pamiera ievērošanu.

BSA sākusi uzbrukt karavīriem, "lai aizsargātu mūsu cilvēkus", sacīja preses pārstāvis Sami al Kurdi. Aktīvistu organizācija jau iepriekš vēstīja, ka nedēļas nogalē nogalināti vismaz 80 valdības karaspēka karavīru.

"Mēs esam nolēmuši pārtraukt mūsu saistību ievērošanu" attiecībā uz pamieru, sacīja Kurdi. Pamiers, kā tas bija paredzēts Annana plānā, Sīrijā stājās spēkā 12.aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits